Stíhačka F-35C Stealth: Budúca zbraň amerického námorníctva
01 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Námorníctvo si kladie za cieľ nahradiť starnúci inventár. Obsahuje viac ako 500 Super Hornetov. Teraz plánuje obstarať 273 stíhačiek F-35C, informuje portál PZ.

Stíhačka piatej generácie Lockheed Martin F-35 Lightning II je známa konvenčným spôsobom vzletu a pristátia F-35A. A to z dobrého dôvodu: letectvo plánuje kúpiť až 1 763 takýchto lietadiel, čo z neho urobí najpočetnejšiu stíhačku v inventári letectva. Námorníctvo a námorný zbor však investovali značné prostriedky do dvoch špecializovaných variantov lietadla. F-35B a F-35C, ktoré prinášajú jedinečné schopnosti.
Na čo je F-35C určená a čo môže robiť

F-35C je prvá stealth stíhačka piatej generácie námorníctva. Dosiahla počiatočnú operačnú spôsobilosť vo februári 2019. Je posledná z troch variantov F-35, ktoré majú byť formálne uvedené do prevádzky. Model F-35C sa môže pochváliť väčšími sklopnými krídlami, tvrdším podvozkom a väčšou palivovou kapacitou ako jeho náprotivok F-35A. Je navrhnutý na katapultovanie pri vzlete. Sklopné konce krídel šetria miesto na palubách lietadlových lodí, pretože F-35C má podstatne väčšiu plochu krídel ako varianty F-35A a F-35B.

Ruské stíhačky zabránili lodi holandského námorníctva vplávať do teritoriálnych vôd (VIDEO)
Ruské stíhačky a bombardovacie lietadlá boli vyslané za holandským námorným plavidlom. Išlo o reakciu na to, že loď náhle zmenila k ruským vodám, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


F-35C sa môže pochváliť aj väčším maximálnym užitočným zaťažením ako F-35B námornej pechoty. Stíhačka tiež podporuje bojový rádius 670 námorných míľ. F-35B má 505 námorných míľ. F-35C prinesie obrovský skok v možnostiach oproti súčasnému lietadlu Boeing F / A-18E / F Super Hornet, ktoré je v súčasnosti používané na lietadlových lodiach.

Super Hornet má bojový rádius necelých štyroch stoviek námorných míľ, lietadlové lode nasadzujúce tieto starnúce stíhačky čoraz viac riskujú, že sa dostanú do obmedzujúcej vzdialenosti voči najnovším ruským a čínskych raketám. Väčší bojový rádius stíhačky F-35 uľahčuje lietadlám premietať silu na bezpečnejšie vzdialenosti. Nadchádzajúci bezpilotný dron MQ-25 Stingray pre dopĺňanie paliva môže predĺžiť dosah F-35C a Super Hornet až o ďalších štyristo míľ.
Výhody sa tým nekončia

F-35C rozširuje rozsah taktických možností. Umožňuje zasiahnuť niekoľko cieľov počas jedného letu a vykonávať misie s hlbokým prienikom, ktoré by boli pre lietadlá štvrtej generácie považované za nepraktické alebo príliš riskantné. Funguje tiež ako multiplikátor sily pre zvyšok údernej skupiny lietadlovej lodi a využíva vlastnosti senzorov generovať podrobné a presné informácie o bojiskách. Tie možno zdieľať so všetkými sieťovými pozemnými, leteckými a námornými prostriedkami.

Rovnako ako u dvoch ďalších variantov F-35 poskytuje F-35C výnimočnú mieru flexibility užitočného zaťaženia. Jeho vnútorná konfigurácia výzbroje zabezpečuje silný výkon proti najsofistikovanejšej nepriateľskej protivzdušnej obrane, kým vonkajšia výzbroj obetuje určitú mieru pozorovateľnosti, aby uvoľnila palebnú silu lietadla v plnom rozsahu.

Stíhačky za 6,2 miliardy eur? Najdrahší armádny nákup v histórii SR nebol dodnes riadne zdôvodnený
25 | 06 | 2021 | Tibor Sipos