Stíhačky za 6,2 miliardy eur? Najdrahší armádny nákup v histórii SR nebol dodnes riadne zdôvodnený
25 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
V roku 2018 ministerstvo obrany na čele s vtedajším šéfom rezortu Petrom Gajdošom nakúpilo až štrnásť stíhacích lietadiel F-16. Ide o historicky najdrahší armádny nákup techniky na Slovensku. Dodnes však opodstatnenosť tohto nákupu neboja vyjasnená, informuje Štandard.

Podľa oficiálnej správy Najvyššieho kontrolného úradu nákup stíhacích lietadiel F-16 nebol v súlade s pravidlami - ani proces nákupu, ani jeho schvaľovanie. Zdôraznili to šéf Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík a jeho podpredseda Ľubomír Andrassy.

V čase, keď vláda schválila tento nákup neboli obranné stratégie aktivované. „A na rozdiel napríklad od Bulharska, ktoré realizovalo podobný nákup, akvizíciu, ho neodobril ani parlament,“ zdôraznil Mitrík na piatkovom brífingu.

Rusko má ďalší model stíhačky generácie 4 ++. Predstavili nový model MiG-35S (VIDEO)
Rusko oznámilo, že jeho prvé kusy stíhačiek MiG-35S sú pripravené na testovanie. Prečo však Rusko potrebuje ďalšiu stíhačku generácie 4 ++ a nestane sa MiG-35S konkurentom pre Su-35? Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič

Verejnosť by mala byť informovaná

Celkové náklady nákupov vojenskej techniky za predošlej vlády sa dostali na enormne vysokú úroveň. „Celková suma sa v horizonte 40 rokov šplhá na približne 6,2 miliardy eur,“ uviedol Andrassy.

„Tieto fakty však neboli nielen predmetom rokovania v parlamente, ale ani súčasťou verejnej diskusie, hoci podľa nášho názoru mala byť verejnosť informovaná o tom, že je potrebné počítať s takýmito nákladmi do budúcnosti a malo prísť k dosiahnutiu verejného konsenzu s nákupom,“ dodal podpredseda NKÚ.

Stíhačky Su-57 piatej generácie boli prezbrojené najnovšími systémami vedenia nadzvukového boja
Vďaka novej sofistikovanej pokrokovej munícii vzduch-zem bude ofenzíva Su-57 nezastaviteľná a jej výsledky pre protivníka zdrvujúce. Piata generácia stíhačiek dostala technologicky úplne novú výzbroj. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Ivan Brožík