Predsedníctvo V4 preberá Maďarsko. Chce silné spojenectvo silných národov a rýchly hospodársky reštart
01 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Uprostred neslušných ideologických útokov a provokácií je veľmi dôležité neustále pamätať na to, prečo vznikla Európska únia. Mať silné spojenectvo so silnými národmi. Táto myšlienka urobila náš kontinent úspešným, slobodným a najobývateľnejším miestom na svete bez vojny. Spájajú nás nielen naše infraštruktúrne výzvy, nielen naše intelektuálne a kultúrne tradície a história, ale aj výzvy, ktoré v strednej Európe môžeme prekonať iba spoločne." Citát Judit Varga, ministerka spravodlivosti Maďarska

Maďarsko od 1. júla preberá predsedníctvo V4 od Poľska. Na tlačovej konferencii v poľských Katoviciach sa Viktor Orbán poďakoval Poľsku k výkonu za predchádzajúce obdobie a predstavil svoje ciele. K predsedníctvu V4 sa okrem Viktora Orbána vyjadril aj Péter Szijjártó, minister zahraničných vecí a Judit Varga, ministerka spravodlivosti.
Rýchle hospodárske oživenie krajín V4 a ďalšie Orbánove ciele

"Viktor Orbán na samite Vyšehradskej štvorky, kde Maďarsko prebralo predsedníctvo, zdôraznil, že cieľom je rýchle hospodárske oživenie krajín V4. Bude si to vyžadovať investície, infraštruktúru zo severu na juh a nebudú sa podporovať medzinárodné iniciatívy vedúce k zvýšeniu daní." Píše portál Magyar Nemzet.

Spomenul bezpečnosť krajín, ktorá úzko súvisí s migráciou, ktorá sa nebude podporovať a tiež intelektuálne oživenie. Ocenil prácu Poľska a spoluprácu medzi krajinami V4 počas pandémie, keď žiadna z krajín nezostala v problémoch sama. Zdôraznil, že krajiny V4 budú vyžadovať od EÚ rešpekt. Nebudú prijímané názory o tom, ako sa má vychovávať maďarské dieťa v Maďarsku, ani poznámky o tom, že krajina v strednej Európe bude musieť pokľaknúť.

V budúcnosti sa proti EÚ postaví obrovská masa ľudí, tvrdí americký politológ Patrick J. Deneen
30 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Európu založenú na vzájomnom rešpekte a silných národných štátoch chce Péter Szijjártó

"Musíme zabrániť, aby nás ktokoľvek nútil zvyšovať dane alebo prijímať nelegálnych migrantov. Musíme urýchliť rozširovanie EÚ smerom na západný Balkán. Chceme Európu, v ktorej je spolupráca založená na vzájomnom rešpekte a silných národných štátoch." Vyjadrenie Szijjáróta prináša portál Magyar Nemzet.
Silné spojenectvo so silnými národmi chce Judit Varga

"Sme na rade!" Píše ministerka spravodlivosti Maďarska na sociálnej sieti. Zdôraznila, že uprostred neslušných ideologických útokov a provokácií je veľmi dôležité neustále pamätať na to, prečo vznikla Európska únia. Mať silné spojenectvo so silnými národmi. "Táto myšlienka urobila náš kontinent úspešným, slobodným a najobývateľnejších miestom na svete bez vojny," píše Judit Varga.

"Tento dobrý zvyk si musíme zachovať a Maďarsko sa o to bude počas predsedníctva vo V4 usilovať. Dôležité je posilniť naše spojenectvo v každom jednom dokumente, pri každom politickom manévri, pri každej otázke hospodárskej spolupráce. Spájajú nás nielen naše infraštruktúrne výzvy, nielen naše intelektuálne a kultúrne tradície a história, ale aj výzvy, ktoré môžeme prekonať v strednej Európe iba spoločne." Sme pripravení!" Dodala v závere príspevku Judit Varga na sociálnej sieti.

Presne pred 30 rokmi zanikla Varšavská zmluva
01 | 07 | 2021 | Aneta Leitmanová