Facebook môže byť stíhaný kvôli obchodovaniu s ľuďmi
01 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Facebook je zodpovedný za konanie užívateľov, ktorí obchodujú s ľuďmi. Alebo za konanie sexuálnych delikventov, ktorí lákajú obete prostredníctvom sociálnej siete. Tvrdí to najvyšší súd v Texase. Súd dal aj zelenú žalobám na ďalšie spoločnosti na sociálnych sieťach, informuje epochtimes.de.



Facebook nie je právnym vákuom, zákony platia aj tam

Najvyšší súd v Texase rozhodol, že voči Facebooku možno vyvodiť zodpovednosť za to, keď obchodníci so sexom využijú jeho platformu na oslovovanie a lákanie detí. Súd argumentoval tým, že webová stránka sociálnej siete Facebook nie je právnym vákuom a zákony platia aj tam.


Rozsudok padol po podaní troch predchádzajúcich žalôb z oblasti Houstonu. Sťažnosti sa týkali mladých ľudí, ktorí sa stali obeťami sexuálnych páchateľov. Kontakt bol nadviazaný práve prostredníctvom služby Messenger na Facebooku.


Rozhovor so Sergejom Jastržembským 30 rokov po rozpade ZSSR
Rozhovor so Sergejom Jastržembským (Kommersant) Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová

Prokurátori obvinili Facebook z nedbanlivosti, pretože jeho vedenie neurobilo nič, aby takéto nebezpečné osoby vylúčilo spomedzi užívateľov služby.



Facebook: Nie sme právne zodpovední za obsah tretích strán

„Paragraf 230 neznamená, že sa na internete vytvorí bezprávna krajina nikoho a štáty nenesú žiadnu zodpovednosť za webové stránky, ktoré sa úmyselne a vedome podieľajú na online obchodovaní s ľuďmi,“  napísal v rozsudku najvyšší súd v Texase.


Naopak, Facebook tvrdí, že spomínaný zákon o komunikácii ho chráni a necíti zodpovednosť za obsah tretích strán. Zákon často kritizovali aj republikáni vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.


Kritici opakovane poukazujú na to, že zákon de facto chráni online platformy pred zodpovednosťou za obsah tretích strán a umožňuje spoločnostiam Facebook, Twitter, Google a ďalším zakazovať  konzervatívne postoje, no ľavicovo extrémistické zostávajú bez cenzúry.


"Náhubok“ pre epidemiológa za kritiku nemeckých vládnych opatrení (Bernadette Conradová)
Komentár Bernadetty Conradovej (Wochenblick) Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ako súd ďalej v rozhodnutí napísal, „je potrebné vyvodiť zodpovednosť voči internetovým platformám za ich slová a skutky, najmä v súvislosti s témou obchodovania s ľuďmi".



Najvyšší súd dal zelenú aj ďalším žalobám

Hovorca Facebooku vo vyhlásení pre Fox Business uviedol, že ich spoločnosť sídliaca v Kalifornii rozhodnutie súdu dôkladne preskúma a zváži ďalšie kroky.  Obchodovanie s ľuďmi a s ním súvisiace sexuálne delikty sú odsúdeniahodné a na Facebooku nie sú povolené, povedal hovorca pre Fox News. Dodal: „Budeme pokračovať v boji proti šíreniu takéhoto obsahu a proti páchateľom sexuálnych trestných činov, ktorí sa na ňom podieľajú.“


Medzitým najvyšší súd v Texase rozhodol o pripustení aj ďalších žalôb obetí proti Facebooku. Poškodené strany by mali mať možnosť pokračovať v súdnych sporoch.


Podľa poslednej  správy Inštitútu proti obchodovaniu s ľuďmi zhruba 59 percent sexuálnych páchateľov „získalo obete prostredníctvom online náboru cez Facebook.


Vďaka tomu bol podľa správy Facebook v roku 2019 najčastejšie spomínanou webovou stránkou alebo aplikáciou z verejných zdrojov pri trestnom stíhaní páchateľov sexuálnych deliktov, uzatvára epochtimes.de.


Mediálna okupácia Slovenska (Eva Zelenayová)
Komentár Evy Zelenayovej (Portál Na palete) Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Prevzatý článok