Slovenská pošta - liaheň odbornosti a transparentnosti? Alebo nekompetentnosti a korupčníctva? (komentár Ernesta Nagya)
29 | 06 | 2021 I Ernest Nagy

Pán Heger, úprimne sa Vás pýtam: naozaj si myslíte, že spoločnosti kajúcnika Makóa nepredstavujú bezpečnostné riziko pre Poštu a 11 tisíc zamestnancov? Ak si to myslíte, tak sa vzdajte služieb na svoju ochranu, ktorú Vám zo zákona poskytuje UOUČ (Úrad ochrany ústavných činiteľov) a zverte svoju ochranu do rúk Makóa!



Škandál okolo Slovenskej pošty

Od minulého týždňa rezonuje škandál okolo Slovenskej pošty, keď sa verejnosť dozvedela, že zákazku na poskytovanie bezpečnostných služieb získala spoločnosť najznámejšieho kajúcnika na Slovensku Ľudovíta Makóa, alias LAja MAka čiže spoločnosť LAMA.

Slovenská pošta ako tretí najväčší zamestnávateľ na Slovensku s počtom zamestnancov okolo jedenásť tisíc, podpísala zmluvu s Makóovou spoločnosťou na 48 mesiacov v čiastke viac ako 9 miliónov eur plus príslušná DPH.

Smer-SD opäť žiada disciplinárne konanie voči sudcovi Klimentovi
Opozičný Smer-SD opätovne žiada disciplinárne konanie voči sudcovi Najvyššieho súdu (NS) SR Jurajovi Klimentovi. Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) strana posiela otvorený list, v ktorom pripomína, že 1. marca tohto roka jej mal... Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | tasr

Makó? Amorálny a nebezpečný človek.

Baviť sa o Makóovi je úplne zbytočné. Tohto amorálneho človeka, ktorý celý život konal a pracoval za hranou zákona dnes pozná úplne každý. Namiesto toho, aby štátne organy chránili spoločnosť pred takým nebezpečným človekom, akým Makó je a to tak, že by bol zavretý, tak dnes si on užíva svoje špinavé a nakradnuté peniaze, na výsluchy si lieta súkromným jetom v sprievode polície, a štát mu prihráva ďalšie zákazky v miliónoch.

Ale poďme sa bližšie pozrieť na vyjadrenia vysokých štátnych úradníkov, ktorí tento špinavý “kšeft” obhajujú a majú tú drzosť, klamať v médiách ľuďom do očí.
Vyjadrenie A. Doležala

Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR /nominant Sme rodina/ povedal: "účasť na verejnom obstarávaní nie je dnes podmienená etikou ani morálkou, a preto všetko bolo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní".

Nuž pán minister, tlieskam Vášmu morálnemu kompasu. Lebo tých 11 tisíc ľudí Pošty bude chrániť spoločnosť (nakoľko bezpečnostná služba je o ochrane osôb a majetku), za ktorou je človek ktorý kradol, vydieral, vyhrážal sa a zastrašoval konkurenciu. Dnes udáva ľudí za odmenu. Či že ak Vám nevadí tento precedens , že ste do slova a do písmena urobili z capa záhradníka, tak ste sa nikdy nemali stať ministrom. Tých 11 tisíc zamestnancov pošty spadá pod Váš rezort!

Aj keď dnes už vieme, že ste urobili barter a Poštu ako takú ste vymenili, nakoľko ju riadi strana SaS. Richard Sulík a generálny riaditeľ Pošty je Sulíkov nominant. Možno by nebolo od veci vysvetliť, čo viedlo Kollára a Sulíka k takému kroku, že časť kompetencií v rámci nejakého rezortu previedli na iného koaličného partnera. Samozrejme nie oficiálne, ale len pri tichej dohode. Určite to bolo urobené pre “blaho” Slovenského národa, však?

Zavádzate, že výberové konanie bolo v súlade so zákonom. Nebolo! Stačí sa pozrieť, či Lama spĺňala všetky náležitosti preto, aby vôbec mohla vstúpiť do súťaže ako uchádzač!

Z Makóa sa nestal kajúcnik zadarmo. Za hodnotnú službu si zaslúžil odmenu, tvrdí Bestro
26 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vyjadrenie R. Sulíka

Richard Sulík, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR (SaS) povedal: "konala sa obchodná súťaž, kde spoločnosť Lama SK dala najnižšiu ponuku a preto vyhrala“.

Áno, pán minister, naozaj dali najnižšiu ponuku, ale pristavme sa nachvíľu práve pri tej cene. Totižto, tá cena, ktorou Lama SK vyhrala Vašu “transparentnú a zákonnú” súťaž, je tak nízka, že keď si v zmysle slovenskej legislatívy spočítate hodinovú sadzbu (sumu, ktorú Makó ponúkol), tak zistite, že z toho by nedokázal zamestnancovi SBS zaplatiť ani len minimálnu mzdu. A prečo? Pretože to nevychádza! To znamená, že spoločnosť Lama SK by musela byť na tejto zákazke stratová a ešte by na ňu bolo potrebné doplácať.
Poviem vám, čo sa bude diať na pošte

Poviem Vám čo sa bude diať na Pošte, aby Lama stratová nebola. Buď sa ďalšími dodatkami upraví zmluva, ktorá je v centrálnej evidencii zmlúv, alebo sa víťaz zákazky uchýli k podvodom. To znamená, že sa budú buď fiktívne navyšovať odpracované hodiny, alebo sa bude vykazovať väčší počet osôb pri zabezpečovaní zákazky.

Samozrejme, tomuto by sa dalo zabrániť, keby security manažér na Slovenskej pošte, bol človek na jednej strane odborne zdatný a morálne pevný. Dnes je na tejto pozícii bývalý vojak z povolania na výsluhovom dôchodku, ktorého tam tiež nominoval Sulík. Ak si niekto myslí, že vojak musí predsa rozumieť aj súkromnej bezpečnosti, tak je to asi tak ako keby ste porovnávali vzduchovku a raketomet -  veď obidve sú zbrane. Nie?

Mám veľké obavy, že nový security manažér nebude mať žiadnu šancu v celoslovenskom meradle, mať pod kontrolou výkon služby Lama SK. A nepomôže mu k tomu ani jeho “kvalifikácia” a dokonca ani to, že zastáva post krajského šéfa SaS v Trnave.

Kauza Makó: Prevoz súkromným lietadlom, milióny v Dubaji - aj tak vyzerá život kajúcnika!
Donedávna vysokopostavený štátny úradník Makó mal spolu s ďalšími pravidelne vyvážať milióny eur za hranice. A to dokonca vo veľkom štýle; súkromným lietadlom a priamo do Dubajskej banky. Aby to nestačilo, z exotickej destinácie ho vraj štátne... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný

Vyjadrenie E. Hegera

Eduard Heger, premiér SR (Oľano) sa vyjadril takto: "Pri výberovom konaní boli splnené všetky zákonom stanovené podmienky. Na základe medializovaných informácii nemôžeme do procesu vnášať svoj súkromný, či subjektívny názor. Morálny a etický rozmer, či dokonca trestnoprávne podozrenia na kohokoľvek, nie sú dôvody na zrušenie verejného obstarávania“.

Súhlasím s Hegerom, že výberové konania sa nesmú robiť na základe súkromného názoru, ale len na základe zákona o verejnom obstarávaní. A hneď na druhom mieste sú dobre a kvalifikovane nastavené podmienky verejného obstarávania zo strany objednávateľa.
Takýto je zvyčajný postup

Preto sa pýtam, prečo do verejnej súťaže o poskytovanie bezpečnostných služieb pošta nedala aj klauzulu, ktorá je dnes bežným štandardom a využívajú ju rôzne inštitúcie a banky na Slovensku. A to, že ak vzíde z verejnej súťaže víťaz, tak bezpečnostný manažér objednávateľa, má právomoc posúdiť či víťaz tj. nejaká spoločnosť, nepredstavuje pre samotného objednávateľa bezpečnostné riziko. Ak áno, tak má právomoc vstúpiť do procesu obstarávania a odmietnuť víťaza.

Následne sa oslovia spoločnosti, ktoré skončili na druhom, treťom mieste a spravidla sa rokuje o tom, či sú schopné svoje služby poskytnúť za cenu nižšiu, než akú ponúkli v súťaži. Niekto si povie, že také obrovské kompetencie v rukách jedného človeka, v tomto prípade bezpečnostného manažéra, sú neprimerane veľké. Ale treba si uvedomiť, že sú to ľudia, ktorí dlhé roky pracujú pre spoločnosti, ktorých sa výberové konanie týka! Sú rokmi preverení, o ich odbornosti a lojálnosti nie sú pochybnosti a v konečnom dôsledku oni zodpovedajú za bezpečnosť svojho zamestnávateľa.
Pán Heger! Zverte svoju ochranu do rúk Makóa!

Takže, pán Heger, úprimne sa Vás pýtam: naozaj si myslíte, že spoločnosti kajúcnika Makóa nepredstavujú bezpečnostné riziko pre Poštu a tých už spomínaných 11 tisíc zamestnancov? Ak si to myslíte, tak sa prosím vzdajte služieb na svoju ochranu, ktorú Vám zo zákona poskytuje UOUČ (Úrad ochrany ústavných činiteľov) a zverte svoju ochranu do rúk Makóa!

Robil Matovič dohody s Makóom alebo to bolo naopak? Dag Daniš prináša veľký profil kajúcnika
"Ľudovít Makó sa nikdy nepovažoval za pešiaka, ale za hráča. Hoci nie vždy na to mal. Makó udal každého, na koho si spomenul. Výmenou za očakávané zníženie trestu a prepustenie z väzby (to druhé sa mu podarilo, je stíhaný na slobode). Ako to bolo... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný

Podozrenia? Nezavádzajte verejnosť!

Ďalej, hovoríte o podozreniach v trestnoprávnej rovine u Makóa. Nezavádzajte slovenskú verejnosť! Nejde o žiadne podozrenia! Makó sám priznáva svoju zvrátenú kriminálnu minulosť a činnosti, ktoré páchal ako člen organizovanej skupiny, prikrytej štátnymi orgánmi. A tam spôsobil obrovské škody! A to škody nie len materiálne.

Avšak dnes Vám slúži ako baranidlo proti každému, koho sa potrebujete zbaviť. Lebo nato, aby sa Makó vyvinil, rozumej vykúpil, je ochotný ukázať na kohokoľvek a poskytnúť svedeckú výpoveď proti tomu, koho potrebuje Váš stranícky šéf odstaviť, alebo politicky znemožniť.
Snažíte sa obhájiť neobhájiteľné

Takže páni ministri a pán premiér. Mlčať niekedy znamená zlato, ako hovorí jedno porekadlo. Snažiť sa obhájiť neobhájiteľné, je nielen trápne, ale svedčí to aj o Vašej “odbornosti”. Čo je na jednej strane veľmi dobré, lebo poskytujete spätnú väzbu svojím voličom, tj. voličom Oľano, SaS a Sme rodina.

Na druhej strane, každému slušnému občanovi sa z Vás urobí nevoľno. Môj žalúdok dokáže stráviť naozaj veľa. Dlhé roky som bol príslušníkom armády resp. ČSĽA a nemal som problém ani s vojenskou stravou. Ale to, čo predvádzate Vy, by nedokázal stráviť žalúdok ani supa alebo hyeny.

Heger: O Makóovi určite nebudem mať problém povedať pravdu ani pred vyšetrovateľom
Skutočnosť, že do pavučiny kajúcnika, ale najmä mafiána a podvodníka Maóa sa zachytia aj „svätí“ z OĽaNO čakal asi iba málokto. Exriaditeľ NAKA Branislav Zurian však šokujúco ukazuje nielen na šéfa hnutia a „najčistejšieho“ politika Igora Matoviča,... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik