Matovič ani po prípadnom odvolaní z politiky neodíde, myslia si politológovia Řádek a Štefančík
29 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Dnes sa v parlamente opäť strhne boj o hlavu Igora Matoviča. Nie však už tú premiérsku, ale ministerskú. A ak by padla, padla by aj celá vláda, čo si z toho celého želá opozícia najviac. Zaujímavé však je, že jeho odchodu sú už naklonení aj niektorí ľudia z koalície.


Zrejme nikto nepredpokladá, že sa dnes podarí opozícii zoťať hlavu Igora Matoviča, hoci s ním je v koalícii opäť nespokojnosť, ba Richard Sulík priznal, že si s ním pôsobenie v ďalšej prípadnej vláde nevie predstaviť. Ako informuje portál 1.pluska.sk, nespokojní s ministrom financií sú aj v ďalších koaličných stranách.
Matovič nezvládal post premiéra a nezvláda funkciu ani ako minister financií

Odvolanie Igora Matoviča inicioval Hlas-SD, ktorý je, oproti jeho „matke“ Smeru-SDS v útokoch na šéfa OĽaNO predsa len zdržanlivejší. Otázkou bude, či sa k Pellegriniho strane pripojí aj SaS, ktorá má už tiež šéfa rezortu financií plné zuby. „Tento človek absolútne nezvláda svoju funkciu. Nezvládal to na poste premiéra a nezvláda to ani na poste ministra financií. Máme rozvrátené verejné financie, ten človek sa tomu vôbec nerozumie,“ skonštatoval na margo Igora Matoviča líder Hlasu-SD a dodal, že je zvedavý, ako hrdo idú nastavovať hruď za Igora Matoviča jeho koaliční partneri. 

„Hoci to tak vždy nevyzerá, veríme, že poslanci strany SaS sa cítia byť súčasťou koalície a odvolávanie ministra Matoviča nepodporia. O tom, kto bude alebo nebude sedieť v ďalšej vláde, rozhodnú občania v najbližších voľbách,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš na margo slov Richarda Sulíka, že on vylučuje to, že v prípadnej budúcej vláde bude sedieť spolu s Matovičom.

Odvolávanie Matoviča z funkcie ministra referendum neovplyvní, myslí si sociológ Haulík
Parlament má dnes na programe asi ako najvážnejší bod programu odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Jeho pád by takmer s určitosťou znamenal aj pád vlády, pretože jeho OĽaNO by tým zrejme vystúpilo z vlády. Je teda zrejmé, že odvolanie... Čítať ďalej
29 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Odvolávanie Matoviča má slúžiť propagácii Pellegriniho a jeho strany Hlas-SD

Slová šéfa liberálov nepotešili lídra koaličného hnutia Sme rodina Borisa Kollára. „Dlhodobo vieme, aký má pán Sulík vzťah k pánovi Matovičovi. Je veľmi zlé, ak svoje osobné problémy prenášame do politických rozhodnutí,“ povedala Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia Sme rodina a dodala, že v otázke odvolávania sa ich hnutie vždy správalo ako zodpovedný koaličný partner. Politológ Miroslav Řádek si myslí, že odvolávanie Igora Matoviča má poslúžiť najmä propagácii strany Hlas-SD. „Pellegrini je znepokojený mediálnou a politickou ofenzívou Smeru a vývojom preferencií politických strán. Snaží sa udržať si opozičné líderstvo, na ktoré zatiaľ úspešne útočí Robert Fico,“ skonštatoval Řádek.

Naopak, politológ Radoslav Štefančík označil iniciatívu Hlasu-SD dokonca za zbytočnú. „Ak sa strana nevie zviditeľniť svojimi témami, spravidla zaujme pozornosť verejnosti takto,“ povedal Štefančík, ktorý by budúcu spoluprácu medzi OĽaNO a SaS nevylučoval. „Sulík sa vyjadril, že nebude sedieť v jednej vláde s Matovičom. Nepovedal však, že vylučuje spoluprácu SaS s OĽaNO po budúcich voľbách. Richard Sulík môže pokojne sedieť v parlamente a vo vláde bude šéf OĽaNO, prípadne naopak,“ skonštatoval Štefančík, pričom ani jeden z politológov nepredpokladá, že by po prípadnom odvolaní Igor Matovič odišiel z politiky.

Igor Matovič nie je spôsobilý viesť akýkoľvek rezort, tvrdí Miro Kollár a podporí jeho odvolanie
"Človek, ktorý netuší, ako napísal svoju diplomovku, ktorý sa chváli tým, že nečítal zmluvu na nákup vakcíny Sputnik, sa nikdy nemal stať ministrom financií. Videli sme, aký chaos dokázal Igor Matovič vyrobiť, keď neúspešne viedol boj proti... Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová