Bál sa ho aj Gott, pretože v ňom videl konkurenciu: Karol Duchoň si zaslúžil lepší život
29 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Slovenský Tom Jones. Tak prezývali Karola Duchoňa († 35), ktorý by tento rok oslávil 71. narodeniny. Spevák s nezameniteľným zamatovým hlasom, z ktorého všetkým naskakovala husia koža, mal pred sebou sľubnú kariéru. Dokonca aj Karel Gott († 80) priznal, že ho obdivoval a zároveň sa ho aj trochu bál, pretože v ňom videl konkurenciu. Bohužiaľ, spevácky velikán nedokázal poraziť démonov, ktorí ho úplne ovládli. To, že neodmietol žiadny pohárik alkoholu, ho nakoniec priviedlo do hrobu, píše Ahaonline.


Na svet prišiel 21. apríla 1950 v Galante. K muzike ho to ťahalo odmalička. Hral na harmoniku a neskôr aj na gitaru. Jeho otec bol však proti tomu, aby sa vydal umeleckou cestou. Dokonca mu vraj prvú gitaru zničil. Mama však bola opačného názoru. Pochádzala z Juhoslávie, krásne spievala, a tak v hudobnej kariére podporovala aj svoje jediné dieťa. Keď otec vyvádzal, matka sa Karolka vždy zastala.

Na základnej škole bola zhodou okolností jeho spolužiačkou speváčka Eva Máziková (71). Mali k sebe blízko, a dokonca Eva v jednom z rozhovorov priznala, že rodičia chceli, aby sa neskôr vzali. "Karol bol môj veľký kamarát. Raz sme spoločne dokonca utiekli z domu," zverila sa Máziková.

Duchoň začal študovať na strojníckej priemyslovke v Partizánskom, lenže školu nedokončil. Nakoniec dal prednosť muzike. Keď jeho rodičia odišli v roku 1968 na dovolenku, on si zbalil pár sliviek a utiekol s orchestrom Jaroslava Mikulu do zahraničia. Otec bol od zlosti bez seba, keď sa to dozvedel. Ale kariéra nadaného mladíka išla raketovou rýchlosťou nahor.



Gott sa ho bál

V rovnakom roku sa zoznámil so spevákom Robom Kazíkom (73) a začal spievať s jeho skupinou The Ice Boys. O rok neskôr spieval s Evou Mázikovou a orchestrom Braňa Hronca. Natočil slovenskú verziu známeho hitu Sugar sugar, ktorá dostala názov Nálady. Bol to prvý Duchoňov hit, ktorý sa dokonca objavil v Malej televíznej hitparáde.

Najväčší vrchol svojej slávy Duchoň prežíval v roku 1970. vtedy na Bratislavskej lýre zaspieval pieseň Kto má ťa rád. Odborníci nešetrili slovami chvály a fanúšikovia si prali jeho autogram. Duchoň sa stal veľkým idolom. Jeho hity Šiel, šiel, V dolinách, Elena alebo Dievča z Budmeríc sa stali nesmrteľnými.

V roku 1974 založil vlastnú skupinu Prognóza a čoskoro s piesňou Čardáš dvoch sŕdc vystúpil na festivale v japonskom Tokiu. V roku 1976 nahral v Nemecku svoj prvý album pre spoločnosť RCA. Nemecká kritika ho vtedy nazvala slovenským Tomom Jonesom.

Za veľkého hudobného soka ho považoval aj Karel Gott. Ten mu to dokonca priamo do očí na festivale Bystrickej zvony povedal: "Keby som ja mal to, čo tebe nadelil Boh, bol by som šťastný. ja som si to všetko musel vydrieť." Keď sa ho Duchoň spýtal, prečo ho nikdy nepozval do svojho televízneho programu, Gott len dodal: "Pretože keby si to rozbalil, všetci by zistili, že si lepší ako ja."

Takto pred časom strápnili Hegerovú na festivale! Vykľučkovala z toho s dnes už legendárnou vetou
25 | 06 | 2021 | Tibor Sipos