Čína už hliadkuje na Červenej planéte (VIDEO)
28 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA) zverejnil niekoľko nových záberov zo svojej misie Tianwen-1 na Mars. Ukazujú pristátie roveru Zhurong a jeho operácie na povrchu, informuje portál RT.




Prvé video zachytilo pristátie roveru od otvorenia padáka po pristátie v planine Utopia Planitia na severnej pologuli Marsu 15. mája. Druhé, čiernobiele zábery vytvoril Zhurong na povrchu a obsahoval prvé zvuky Marsu zaznamenané v rámci čínskej misie.

Ďalší záber sa natáčal pomocou bezdrôtovej kamery, ktorá umožňovala CNSA dostávať jedinečné snímky Zhurongu. Videá boli prenášané späť na Zem prostredníctvom satelitu Tianwen-1, ktorý v rámci misie obieha okolo Marsu.



Zhurong od svojho pristátia pracuje na Červenej planéte 42 marťanských dní, celkovo najazdil 236 metrov. Čínski vedci očakávajú, že sa výskumné vozidlo bude pohybovať a zhromažďovať údaje najmenej 90 dní.

Na Malorke sa koronavírusom nakazilo vyše 800 študentov
Viac ako 800 študentov z rôznych oblastí Španielska, ktorí v polovici júna oslavovali koniec štúdia na ostrove Malorka, sa nakazilo koronavírusom. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady. Čítať ďalej
28 | 06 | 2021 | tasr