Hrôza: Spišom sa prehnal mimoriadne silný downburst! Ľudia boli úplne vydesení (VIDEO)
26 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Príroda už aj na Slovensku ukázala svoju neskrotnú silu. Cez Spiš sa dnes dopoludnia prehnal downburst, mimoriadne silný vietor s dažďom. Ľudí v okolí Spišského Podhradia doslova vydesil.


Po južnej Morave mohli okúsiť silu nespútanej prírody aj ľudia žijúci na Spiši. Oblasťou Spišského Podhradia sa totiž dnes ráno prehnal downburst, ktorého prejavom je silný nárazový vietor. Podľa portálu dnes24.sk cez víkend musíme počítať s intenzívnymi búrkami, ktoré môžu priniesť nielen silný nárazový vietor, ale aj krupobitie.
Východ republiky dnes zasiahnu intenzívne búrky s krupobitím

Downburst, teda úkaz, ktorého prejavom je silný nárazový vietor, sa v oblasti Spišského Podhradia vyskytol dnes ráno okolo 8:15 hod. Downburst vzniká, keď sa vplyvom vyparovania vytvorí v oblaku studená vzduchová bublina, ktorá spolu so zrážkami a krúpami padá k povrchu.

„Toto sa udialo aj v Spišskom Podhradí. Intenzívne búrky sa presúvajú ďalej na východ a počas svojho postupu prinášajú aj krupobitie, ktoré je však prevažne nevýrazné a hlavným prejavom búrok je nárazový vietor,“ vysvetľuje portál iMeteo.sk. Zdroj uvádza, že búrky s krúpami sa môžu do dnešného večera ojedinele vyskytnúť zväčša na území stredného a východného Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa pre stredné Slovensko a druhého stupňa pre východné. Na východe republiky sa navyše môžu dnes vyskytnúť aj prívalové povodne.



Pre Banskobystrický a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred búrkami do 21.00 h. Meteorológovia upozorňujú na búrky v Trenčianskom kraji od 11.00 h do 18.00 h. Výstrahu druhého stupňa pred búrkami vydalo SHMÚ pre Košický a Prešovský kraj do 12.00 h. O stupeň nižšia výstraha platí pre Košický kraj od 12.00 h do 22.00 h a pre Prešovský do 21.00 h. Búrky budú viazané najmä na hornatejšie oblasti a najviac sa ich očakáva v Banskobystrickom kraji. „Ustávať by mali až vo večerných hodinách a môže sa tak stať, že niektoré miesta búrka zasiahne aj viackrát,“ informuje iMeteo.sk.

Plač a desivé slová Ríšu, ktorého dom zasiahlo tornádo: „Takmer som zomrel!“ (VIDEO)
Tornádo, ktoré zasiahlo vo štvrtok podvečer niektoré obce na južnej Morave, po sebe zanechalo dokonalú spúšť. Prírodná apokalypsa, akú sme v našich končinách ešte nezažili, pripravila mnoho ľudí o strechu nad hlavou. Jedným z nich je Ríša. To, čo... Čítať ďalej
26 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Prívalové zrážky prinesú aj vzostup vodných hladín a povodne

Prívalové povodne po lokálnych búrkach môžu byť v okresoch Gelnica, Košice-okolie, Košice, Sabinov, Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Vranov nad Topľou. Meteorológovia preto vydali prvý stupeň výstrahy. „Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ dodáva meteorologický ús­tav.

Hrôza na južnej Morave: Tornádo ničilo obce, traja ľudia sú mŕtvi a stovky zranené! (VIDEO)
Príroda už nie raz dokázala svoju obrovskú silu. Na vlastnej koži sa o tom mohli presvedčiť aj obyvatelia štyroch obcí južnej Moravy. Záchranári tam zaznamenali tri obete na životoch a stovky zranených. Tornádo obec Hrušky takmer z polovice... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik