Firmy sa rozhodli motivovať pracovníkov k očkovaniu. V ponuke sú zaujímavé benefity
26 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensku sa doslova strhla očkovacia kampaň, ktorá na človeka vyskakuje prakticky odvšadiaľ. Zapojiť sa do zvýšeného očkovania sa rozhodli aj niektorí zamestnávatelia, ktorí majú pre svojich zamestnancov pripravené rozličné benefity.


Okolo propagácie vakcinácie proti koronavírusu sa na Slovensku strhlo doslova šialenstvo. Zaočkovanosť našich ľudí je podľa rezortu zdravotníctva a aj podľa viacerých vedcov a lekárov malá, a tak sa teda rozhodli do toho „udrieť“ väčšou propagáciou. Pomôcť k zvýšenej zaočkovanosti chcú podľa portálu pravda.sk aj zamestnávatelia, ktorí svojím zamestnancom ponúkajú rozličné benefity.
Zaočkovanosť pomôže odvrátiť ďalšie zatváranie ekonomiky

Cieľ zamestnávateľov motivovať svojich zamestnancov k očkovaniu je zvýšiť záujem o oň tak, aby avizovaná jesenná tretia vlna nespôsobila opätovné zatváranie ekonomiky. Firmy preto ponúkajú pracovníkom peniaze, ale aj deň voľna navyše, príspevok na dovolenku či dokonca ju celú preplatiť. Osemnásť podnikov sa dokonca spojilo s rezortom zdravotníctva a zamestnancov očkuje vo vlastnej réžii.

„Je nám jasné, že ak budeme mať dostatočný podiel zaočkovaných osôb, dochádza aj k nepriamej ochrane tých, ktorí sa očkovať nemôžu, ako napríklad malé deti či pacienti s oslabenou imunitou,“ povedal pre denník Pravda Ján Bača, hovorca spoločnosti U.S. Steel, ktorý sa tiež rozhodol pre očkovanie vo vlastnej réžii s pomocou štátu.

Očkuje nielen svojich zamestnancov, ale dokonca aj ich rodinných príslušníkov a dodávateľov v bezprostrednej blízkosti pracoviska. „V rámci podniku budeme motivovať vyžrebovaním jednotlivcov spomedzi zaočkovaných, ktorí sa zapoja do súťaže cez podnikové noviny a dostanú príspevok na dovolenku,“ prezradil Bača ďalší „motivačný“ prvok. „Zamestnancom ponúkame možnosť prihlásiť na očkovanie nielen seba, ale aj svoju rodinu, blízkych či priateľov,“ dodala Východoslovenská energetika Holding, a. s.

A je to tu. Lengvarského odborník presviedča, že povinné očkovanie je jediné riešenie
Odborník z IZA Martin Pavelka pokladá povinné očkovanie za jediné riešenie súčasnej situácie. Myslí si, že okrem očkovania by mali mať ľudia po návrate z dovoleniek na hraniciach pri sebe ešte aj negatívny PCR test. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Podniky poskytujú záujemcom o očkovanie rozličné výhody

„Už teraz motivujeme zamestnancov špeciálnym bonusom cez cafeteriu benefitov,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa odštepnej spoločnosti Leoni Slovakia Ľubica Lovásová. „Manažment spoločnosti sa rozhodol poskytnúť zamestnancom deň mimoriadneho pracovného voľna na regeneráciu po očkovaní. Samozrejme, zdravotný stav každého je individuálny, preto odporúčame konzultovať vhodnosť očkovania so svojím lekárom,“ skonštatovala Silvia Tajbliková, PR manager chemickej spoločnosti BASF pre Slovensko a Českú republiku. Podporiť očkovanie sa firma rozhodla na základe odporúčaní odbornej verejnosti. Platené voľno ponúka svojim zamestnancom aj populárna švédska nábytkárska firma Ikea.

„V prípade, že sa naši zamestnanci rozhodnú zaočkovať sa a chrániť seba i svoje okolie, poskytujeme im, ak termín zaočkovania koliduje s pracovnou zmenou, platené voľno,“ doplnil Michal Svienty, People and Culture manager spoločnosti. Ak sa podarí zaočkovať 60 % populácie, analytici z Národnej banky Slovenska odhadujú na tento rok 4,5% ekonomický rast. Budúci dokonca 5,9 %.

„Mal som možnosť hovoriť s ministrom financií Igorom Matovičom. Avizoval napríklad lotériu. To sú všetko zaujímavé veci. Mohli by pomknúť ľudí k tomu, aby boli odvážnejší a dynamickejší,“ uviedol Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska.

TOTO si určite prečítajte, TOTO vám o vakcinácii nikde nepovedia! Prvá veľká žaloba za testovanie na COVID-19
Svet sa dočkal prvej veľkej žaloby týkajúcej sa testovania na COVID-19! O historickej udalosti informuje aj facebookový profil Prinášame nádej, ktorý zverejnil článok právnika Petra Weisa z advokátskej kancelárie Weis & partners. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ministerstvo zdravotníctva firmy finančne motivovať neplánuje

Podľa Miriam Filovej z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení menšie či väčšie bonusy ponúkajú viaceré firmy. Viaceré z nich by však privítali pomoc štátu. „Mnohí zamestnávatelia doháňajú straty za uplynulé obdobie a nie je v ich silách ponúkať napríklad finančné benefity, ktoré by boli zo strany zamestnancov dostatočne atraktívne pre očkovanie. Uvítali by sme preto, keby štát výraznejšie motivoval na očkovanie, prípadne podporil priamo zamestnávateľov, ktorí svojou angažovanosťou robia službu celej spoločnosti,“ skonštatovala Filová. Ministerstvo zdravotníctva firmy finančne motivovať neplánuje.

„Štát zabezpečuje vakcíny a zdravotnícky materiál, náklady na očkovanie sú hradené z verejného zdravotného poistenia tak ako pri očkovaní vo vakcinačných centrách,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Personál, technické vybavenie a organizáciu očkovania si zabezpečuje prostredníctvom zmluvného partnera samotná firma. „Pomohla by nám úprava legislatívy, ktorá by zvýšila ochranu zdravia pri práci pre nezaočkované osoby a umožnila by vyžadovať negatívny test pri rizikových aktivitách a pre už zaočkované osoby dávala výnimky z testovania,“ uviedol hovorca U.S. Steel Ján Bača.

Dosť bolo rozhodovania pandemickej komisie! Je netransparentné a nelogické, tvrdia zamestnávatelia
Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov tvrdo kritizujú pandemickú komisiu. Žiadajú vládu, aby ju zrušila. Pandemická komisia je podľa zamestnávateľov stelesnením neefektívneho manažovania krízy a má na svedomí viaceré vážne... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Diana Zaťková