Katastrofa na Morave: Česi dostanú od štátu poriadny balík! Ako by sa zachovali slovenskí politici?
25 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Katastrofa na Morave má aj svetlú stránku. Postihnutí občania dostanú od štátu poriadny balík peňazí. Česko pomáha obetiam ničivého tornáda ako sa len dá, píše Ct24. Ako by v podobnej situácii konala naša neschopná a večne rozhádaná vláda?

Najviac postihnutými obcami po štvrtkových búrkach sú Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V prvej menovanej obci búrka zničila stovky domov. V Lužiciach je zasiahnutá asi tretina obce a je nutná evakuácia časti ľudí do sokolovne. Mikulčice vyzerajú ako po vojne.

Hruškami prešlo tornádo. Autá sú prevrátené, miestny kostol je bez strechy. Postihnutú časť sa obec snaží zabezpečiť, aby nenastalo rabovanie. "Obcou sa prehnalo tornádo. Pol obce je zrovnaná so zemou. Zostali len obvodové múry bez striech, bez okien. Kostol nemá strechu, je bez veže. Autá boli hodené na rodinné domy. Ľudia sa nemali kam schovať. Obec od kostola dole prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez strechy. Ku škôlke som sa ani nedostal. Vyvrátené sú storočné lipy, smreky, je to šialené," uviedol zástupca primátora obce Hrušky Marek Babisz.

Dodal, že na mieste sú zranení. Podľa neho zrejme menej ako desať, niektorí sú zranení vážnejšie. "Zachránil som mamičku s dvojmesačným bábätkom. Hovorila, že strecha suseda bola u nich na dvore. Nemali kam ísť. Sú u nás," dodal Babisz.


Mimoriadna udalosť a pomoc štátu

"Z nášho pohľadu ide o mimoriadnu udalosť 4. stupňa. Na mieste sú všetky dostupné prostriedky a povolávajú ďalšie, pomáha nám armáda, susedia z Rakúska a zo Slovenska i záchrannej služby zo susedných krajov. V tejto chvíli odhadujeme počet zranení na sto až 150, to spektrum je široké, od detí až po seniorov. Riešime predovšetkým ľudí, ktorí sú zavalení v budovách," opísala situáciu hovorkyňa ZZS Juhomoravského kraja Michaela Bothová.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že komunikuje s vedením hodonínskej nemocnice. "Je aktivovaný traumaplán, nielen v hodonínskej nemocnici, ale aj v ostatných. Viem, že prijíma nemocnica Břeclav, Kyjov, samozrejme prijímajú aj nemocnice pod ministerstvom zdravotníctva v Brne, to znamená Fakultná nemocnica v Bohuniciach a Fakultná nemocnica u svätej Anny. Zatiaľ je to asi desať pacientov, ktorých prijali brnianske nemocnice," uviedol a dodal, že hospitalizované boli aj deti.



Veterné tornádo zanechalo po sebe doslova spúšť. Zdroj: FB / HZS Jihomoravského kraje


Vojtěch povedal, že českým záchranárom pomáhajú aj kolegovia z Rakúska, ktorí vyslali až dvadsať sanitiek a dva vrtuľníky. "Z Prahy mieria aj veľkokapacitné vozidlá záchrannej zdravotnej služby Golem a Fénix, ktoré sú tiež pripravené pomôcť priamo na mieste," uviedol minister zdravotníctva. Presné čísla zranených však údajne zatiaľ nepozná.

"Zajtra (v piatok - pozn. red.) o siedmej ráno začnú úrady práce vyplácať takzvanú mimoriadnu okamžitú pomoc, čo je dávka pre ľudí v núdzi aj pre prípady živelnej katastrofy, čo predstavuje až 58 tisíc korún (takmer 2 300 eur) na jednu osobu. Sme v spojení so starostami postihnutých obcí a so sociálnymi pracovníkmi," uviedla ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová (ČSSD). Na vyplatenie príspevku ľuďom bude stačiť občiansky preukaz.

Hrôza na južnej Morave: Tornádo ničilo obce, traja ľudia sú mŕtvi a stovky zranené! (VIDEO)
Príroda už nie raz dokázala svoju obrovskú silu. Na vlastnej koži sa o tom mohli presvedčiť aj obyvatelia štyroch obcí južnej Moravy. Záchranári tam zaznamenali tri obete na životoch a stovky zranených. Tornádo obec Hrušky takmer z polovice... Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik