Historicky najdrahší ruský zbrojársky projekt je v štádiu záverečných testov (VIDEO)
25 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Tipujete nejaké vojenské lietadlo? Omyl! Ak si myslíte, že ide o lietadlovú loď, tak isto ste mimo. Nejde ani o žiadnu takmer utopickú zbraň zo vzdialenej budúcnosti. Ide o čosi, čo svet pozná už 400 rokov. Áno, čítate dobre.


Cornelius Drebbel, plným menom Cornelis Jacobszoon Drebbel (* 1572, Alkmaar, Holandsko – † 7. november 1633, Londýn, Spojené kráľovstvo) bol pôvodom holandský mechanik, alchymista a vynálezca prvej ovládateľnej ponorky z roku 1620. A Rusi stavajú svoj obranný potenciál práve na ponorkách. O najnovšej z nich píše portál navyrocognition.com.
Vyplávala už druhý raz

Ponorka Knieža Oleg v polovici júna vyplávala do Barentsovho mora prvýkrát. Teraz je Knieža Oleg opäť na mori. Zdroj uviedol, že "ponorka bude zákazníkovi dodaná na konci roku 2021, ak budú skúšky na mori úspešné."

Podľa zdroja navyrecognition.com má Knieža Oleg vyplávať na more až štyrikrát počas námorných skúšok staviteľov lodí a dvakrát počas štátnych testov. Počas štátnych testov je naplánované na november 2021 aj vypustenie medzikontinentálnej balistickej rakety Bulava (SS-NX-32).


Štyri už slúžia

K dnešnému dňu námorníctvo Ruskej federácie prevádzkuje štyri ponorky Project 955 a 955A. Okrem Kniežaťa Olega sú v lodenici Sevmsh ďalšie tri ponorky Project 955A v rôznych fázach výstavby. Každá ponorka nesie 16 rakiet Bulava.

Oleg je ponorka na jadrový pohon triedy Borei (projekt 955A), ktorú vyvinula kancelária Rubin Design Bureau a skonštruovala ju Sevmash pre ruské námorníctvo. Názov ponorky je podľa Olega z Novgorodu.

Ponorka je dlhá približne 170 metrov (560 ft), priemer  má 13 metrov (43 ft).

RSM-56 Bulava je balistická raketa (SLBM) vyvinutá pre ruské námorníctvo a nasadená v roku 2013 na nové jadrové ponorky s balistickými raketami Ponorka je určená ako budúci základný kameň ruskej jadrovej triády a je najdrahším zbrojným projektom v krajine.

(Medzititulky red. HD.)

Podľa amerických médií odpálenie ruských Buláv ukázalo, "ako bude vyzerať zánik civilizácie"
V poslednom období sa Američania akosi pričasto zaoberajú účinkami ruských zbraňových systémov. najnovšie vyvolali vlnu "rešpektu" rakety Bulava. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Ivan Brožík