"Náhubok“ pre epidemiológa za kritiku nemeckých vládnych opatrení (Bernadette Conradová)
23 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Bernadetty Conradovej (Wochenblick)


Epidemiológ Friedrich Pürner stál do novembra 2020 na čele Úradu zdravotníctva v bavorskom Aichach-Friedbergu. Náhle ho však preložili na menej významné miesto. Za trest. Kritizoval totiž proticovidové opatrenia nemeckej vlády. Nevzdáva sa a so žalobou sa obrátil na súd.



Neboli to len kritické tweety

Vraj to nebolo iba kvôli kritickým tweetom, ktorých adresátom bola nemecká vláda, vysvetľuje v komentári Bernadette Conradová. Epidemiológ otvorene spochybňoval výpovednú hodnotu pozitívnych testov na COVID-19, varoval pred skreslenými údajmi o incidencii  a poukazoval na nezmyselnosť  pridlhých lockdownov.


Pürner trvá na tom, že jeho kritika bola vždy vecná a zároveň zdvorilá. Je zaujímavé, že medzičasom sa mnohé z jej bodov, na ktoré upriamoval pozornosť verejnosti, stali aj predmetom rozhovorov  ďalších odborníkov. Ako príklad uviedol údaje o incidencii, ktoré sú nielen zavádzajúce, ale nemajú ani výpovednú hodnotu. Nereflektujú totiž počet skutočne chorých ľudí, ale zahŕňajú všetky pozitívne výsledky testov na koronavírus  bez ohľadu na to, či sa choroba prejavila naplno, alebo bola bezpríznaková.


Ukradli nám štát, ukradli nám Slovensko. V sobotu si ho prídeme vziať späť! revoltuje Blaha
Zdá sa, že na Ľuboša Blahu neplatí ani úmorné teplo. Ak je treba pustiť sa do koalície, je okamžite pripravený na útok. Tentoraz kritizuje Matoviča a spol. za kšefty s kajúcnikom a grázlom Makóom a tiež za to, že sa správajú ako... Čítať ďalej
22 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Skresľujúce počty vykonaných testov

Súhrnný počet všetkých vykonaných testov nie je nikde zachytený, pretože sa testuje na rôznych miestach. V Nemecku napríklad nie je ohlasovacia povinnosť výsledkov testovania asymptomatických ľudí. A aby to nebolo také jednoduché, miešajú sa PCR a rýchle antigénové testy, a stráca sa ich prehľadnosť. Testuje sa na staniciach pre rýchle testovanie, ktoré boli riadené pre občanov. Testom sa podrobujú  personál, klienti a návštevy v zariadeniach pre seniorov. Presný počet všetkých týchto vykonaných testov by ste ale hľadali márne, konštatuje ďalej Bernadette Conradová, a práve to, ako dodáva, bolo aj predmetom kritiky epidemiológa Pürnera.



Nulová výpovedná hodnota pozitívnych testov a incidencie

Pürner tiež poukazoval na to, že pozitívny výsledok testu hovorí len o tom, že sa v závislosti od typu testu zistili časti SARS-CoV-2, alebo špeciálne proteínové bloky  Preto je test pozitívny. Neznamená tá však, že všetci s takýmto pozitívnym výsledkom sú aj v skutočnosti chorí. Inštitút Roberta Kocha (RKI) pripustil, že iba niektoré z týchto prípadov sú symptomatické. Napriek tomu sa z úplne zdravého človeka s pozitívnym PCR testom razom stane COVID pacient a  automaticky sa zaradí do štatistík.


Bavorský epidemiológ podrobil ostrej kritike aj hodnoty incidencie, ktoré vlastne vláda používa ako jediné kritérium pri určovaní protipademických opatrení. Podľa Pürnera sa tak z incidencie stáva „politická hodnota“. Neodráža totiž skutočný stav pandémie, uzatvára komentár  Bernadette Conradová pre Wochenblick.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/23/slovenski-odbornici-vyzyvaju-na-do%cc%82sledne-dodrziavanie-ludskych-prav-v-suvislosti-s-ockovanim/