Nemecká vláda zakázala vlajku Hamasu
21 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Nemecká koaličná vláda dosiahla konsenzus o zakázaní vlajky Hamasu - palestínskej militantnej skupiny. Cieľom tohto kroku je vyslať „jasný odkaz židovským občanom“ uprostred nárastu antisemitských incidentov, informuje portál RT.


Prvýkrát o zákaze vlajky Hamasu informovali noviny Welt am Sonntag. Noviny citovali Thorstena Freiho, zástupcu parlamentného hovorcu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej a jej sesterskej strany Kresťansko-sociálnej únie (CSU).

Obe strany dosiahli dohodu so svojím parlamentným partnerom, stredo-ľavou Sociálnodemokratickou stranou (SPD).

"Nechceme, aby sa na nemeckej pôde mávalo vlajkami teroristických organizácií. Som veľmi rád, že sa SPD pripojila k našej iniciatíve. Môžeme tým vyslať jasný signál našim židovským občanom," uviedol Frei.

Putin: Násilie spojené s BLM a útok na Kapitol ukazujú, že USA majú svoje problémy s ľudskými právami
Ruský prezident Vladimir Putin spochybnil morálnu autoritu USA v oblasti ľudských práv. Vyhlásenie prišlo v stredu po samite s americkým prezidentom Joeom Bidenom, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


SPD mala údajne ústavné obavy z tohto kroku, ale tieto rozdiely sa nakoniec urovnali. Podľa listu, ktorý zaslala ministerka spravodlivosti Christine Lambrechtová (SPD) ministrovi vnútra Horstovi Seehoferovi (CSU), strana verila, že pôvodný návrh CDU/CSU „si vyžaduje revíziu“.

Nemecko však Hamas neoznačilo ako teroristickú skupinu. Urobila tak Európska únia na začiatku 21. storočia. Berlín predtým podnikol podobné kroky proti iným pro-palestínskym a anti-izraelským skupinám.

Kroky proti Hamasu sledujú vlnu pro-palestínskych udalostí, ktoré sa prehnali Nemeckom ešte v máji, počas dvojtýždňového konfliktu medzi ozbrojenou skupinou a Izraelom. Mnoho pro-palestínskych zhromaždení bolo poznačených rôznymi incidentmi vrátane útokov na synagógy, pálenia izraelských vlajok atď.

"Nič sme nedosiahli“: Trump kritizuje Bidenove stretnutie s Putinom
Donald Trump po stretnutí Putina a Bidena poukázal na nedostatky súčasnej americkej vlády. Trval na tom, že USA stretnutím nič nezískali a označil ho za „dobrý deň“ pre Moskvu, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Lukáš Leca