Syntetická DNA, alebo ako nepozorovane a natrvalo zmeniť ľudskú DNA (Kathrin Sumpfová)
20 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Kathrin Sumpfovej (The Epoch Times)


DNA sa dá vyrobiť synteticky a môžu sa do nej zapisovať údaje. Bezchybne funguje aj načítanie a cielené „vpašovanie“ údajov do syntetickej DNA. S tým je spojené úplne nové odvetvie priemyslu - syntetická biológia. Vďaka tomu možno okrem iného nepozorovane a natrvalo zmeniť ľudskú DNA. Pohľad na novú priemyselnú alianciu okolo spoločnosti Microsoft.



Prevratnejšie než priemyselná revolúcia

V poslednom období sme zaregistrovali prelomovú zmenu, ktorá nemohla zostať bez povšimnutia. Vzniklo nové odvetvie syntetickej biológie. Očakáva sa, že táto forma biológie bude mať v budúcom storočí väčší dopad než počítačové technológie v predchádzajúcom storočí. To, čo dokáže syntetická DNA, možno porovnať s priemyselnou revolúciou, len je to ešte oveľa väčšie.


120 rakúskych lekárov sa postavilo proti očkovaniu detí proti COVIDu (Wochenblick)
Komentár rt (Wochennblick) Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Do DNA možno „vpašovať“ akékoľvek informácie

DNA sa teraz dá vyrobiť synteticky. Do tejto syntetickej DNA možno navyše vpísať akékoľvek informácie a údaje je možné načítať automaticky a bez technických chýb. Z medicíny je známe, že pomocou „genetických nožníc“ CRISPR sa dajú gény cielene „vpašovať“ do DNA. Rozsiahlejšia diskusia o týchto technológiách, ich výhodách a nebezpečenstvách sa zatiaľ nezaznamenala.



Uchovávanie údajov pomocou DNA

Jedným z príkladov súčasného vývoja je už dlhšie známe uchovávanie digitálnych údajov pomocou DNA. Zaoberá sa tým  Microsoft, spoločnosť Twist Bioscience a výskumníci z Washingtonskej univerzity.


Myšlienka použitia DNA na ukladanie dát vznikla koncom 80-tych rokov. Prvé experimenty sa uskutočnili v 90-tych rokoch. Od roku 2019 je Twist Bioscience schopná syntetizovať dlhé oligonukleotidy a používať ich ako pamäťové médium.  V súčasnosti sa pracuje na vývoji technológií na produkciu DNA v ešte vyššej priepustnosti.


Technológia na ukladanie informácií pomocou DNA existuje už niekoľko rokov. Rovnako napreduje aj „čítanie“ DNA, sekvenovanie. V Bielej knihe z roku 2017 sa uvádza, že 200 MB dát bolo načítaných so 100-percentnou presnosťou. Teraz sa hovorí o jednom gigabajte!


Lekár Andrej Janco šokuje: Očkovať sa nedám! Toto nie je vakcinácia, ale skôr génová terapia (VIDEO)
Mnohí Slováci prehodnotili svoj postoj k očkovaniu proti koronavírusu a ich záujem oň pomaly opadá. Niektorí, ako doktor Andrej Janco, sú však od začiatku proti nemu. Vysvetľuje to aj vo videu, ktoré na sociálnej sieti zverejnil Rastislav... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Syntetická DNA a trvalé zmeny v genetickom zložení

Inými slovami, DNA sa dá vyrobiť synteticky. Je tiež možné zapisovať údaje do tejto synteticky vyrobenej DNA a neskôr ich úplne automaticky načítať bez chýb.


Vedci používajú nožnice CRISPR na cielené „vpašovanie“ konkrétnych génov do DNA. Bunky načítajú tieto informácie DNA zavedené pomocou systému CRISPR rovnako ako z originálneho genetického kódu človeka, a sledujú pokyny.. Týmto spôsobom sa telo človeka natrvalo zmení.



Nová priemyselná aliancia na ukladanie údajov DNA

Spoločnosť Microsoft  koncom roku 2020 podporila založenie novej priemyselnej aliancie, ktorá sa venuje vývoju systémov na ukladanie údajov DNA. Microsoft Research a  Molecular Information Systems Lab Univerzity vo Washingtone už predstavili plne automatizovaný systém na ukladanie a získavanie údajov založený na DNA  a v spolupráci s Twist Bioscience ukázali, že ich systém dokáže uložiť gigabajt údajov do „archívu“ založeného na DNA.


Ako konštatuje na záver svojho komentára Kathrin Sumpfová, syntetická DNA tak vytvára totálny prístup ku každému jednotlivcovi.


Iza Bela opäť revoltuje: Kto im dal to právo určovať, čo môžeme a čo zasa nie?
Vodcovskou osobnosťou obyčajných ľudí z ulice proti súčasnej vládnej koalícii je určite Iza Bela. „Hviezda slovenského Facebooku“ sa v statuse opäť vzopiera a poukazuje na to, že iba osem percentné zoskupenie nám nemá právo určovať, čo môžeme a čo... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik