Klaus prehovoril o EÚ: "Považujem ju za tragický omyl európskej histórie"
20 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Václav Klaus oslavuje svoje 80. narodeniny a pri tejto príležitosti poskytol veľký "bilančný" rozhovor. V čom však za celé roky, čo bol v politike nezmenil názor, je presvedčenie, že Európska Únia je tragický omyl európskej histórie, píše portál Sputnik.cz.



Exprezident bilancoval

"Trvám na tom, že moje výhrady voči EÚ boli rovnaké v roku 1991, 1994, 1998, rovnako ako v roku 2021. Považujem ju za tragický omyl európskej histórie," začal rozhovor český exprezident.

Zároveň však hovorí, že musí vziať aj realitu. "Aby ste mohol niečo presadiť, musíte mať politickú podporu a vtedy nebola iná cesta. Boli sme mladá, nová, postkomunistická krajina a nemohli sme si vyskakovať," povedal Klaus s tým, že "sme chceli byť súčasťou slobodnej Európy a inak to nebolo možné".

Európski biskupi trvajú na tom, že potrat nie je „zdravotná starostlivosť“
Európski biskupi dôrazne reagovali na pokus o uznanie potratu ako „ľudského práva“ a trvali na tom, že „nenarodené dieťa má ľudské právo na život“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

EÚ je dnes úplne iná

Podľa jeho slov je ale dnešná Európska únia úplne iná ako tá, do ktorej Česká republika vstupovala.

"Dnes je to ale trochu iné. EÚ urobila rad rendez-vous, Lisabonskou zmluvou sa kvalitatívne zmenila. Veľa ľudí u nás nie je schopných o EÚ diskutovať racionálne politologickým spôsobom. Muselo by sa stať niečo fatálne dramatického, aby to ľudia pochopili," konštatoval bývalý prezident.
Rozdelenie Československa

Jedným z tém, ktorého sa Václav Klaus dotkol, bolo i rozdelenie Československa. Podľa jeho slov skoro po revolúcii pochopil, že Slovensko si želá ísť vlastnou cestou a on nedokáže udržať federáciu.

"Ja som bol odchovanec žitia v Československu. Moja manželka je Slovenka, na Slovensko som jazdil viac než ktokoľvek iný. Desať rokov som hral československú basketbalovú ligu. Poznal som Slovensko podstatne viac než priemerný Čech, proti Slovensku som nič nemal," vyhlásil.

„Čaká nás veľká vojna,“ vraví jasnovidec, ktorý predpovedal tragickú smrť poľského prezidenta
Okrem „veľkej vojny“ vidí Krzysztof Jackowski i „nejakú malú krajinu v plameňoch“. Predpovedá tiež strediská podobné „getám“. V nich by mali ľudom rozdávať „potravinové dávky“, po ktorých ochorejú. Uviedol... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič


Klaus si vraj dlho myslel, že sa mu podarí Slovensko udržať. "Bol som jediný politik, ktorý išiel kandidovať na Slovensko. (...) Dokonca som na Slovensko priviedol i ODS. Usiloval som o to, aby sme spoločný štát udržali, ale potom som zistil, že to nie je možné. Že Slovensko si želá mať onú povestnú hviezdičku na vlajke EÚ. Pochopil som, že nie je dôvod v tom Slovensku brániť, bodka."
Oslava

Bývalý prezident Václav Klaus včera slávil na Hrade v Južných záhradách svoje 80. narodeniny. Pozvánku vraj dostalo takmer 500 hostí, ale kvôli tropickým horúčavám sa mnoho z nich ospravedlnilo.

Prvý hostia prišli po 14. hodine, medzi nimi Klausova manželka Livia a syn Jan. Václav Klaus mladší dorazil na slávnosť neskôr. Medzi hosťami bol aj ombudsman Stanislav Křeček, ktorý osemdesiatku oslávil pred tromi rokmi.

Ukrajinu spasí už len premena na konfederáciu, vraví bývalý poradca Putina
„Ukrajinu možno reformovať ako konfederáciu. Regióny by mali veľkú slobodu rozhodovať za seba. Vzťahy s vedením konfederácie by určovali jasne stanovené pravidlá. V opačnom prípade sa môže stať, že bude doslova roztrhaná na kusy,“ upozornil... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič