Európski biskupi trvajú na tom, že potrat nie je „zdravotná starostlivosť“
20 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Európski biskupi dôrazne reagovali na pokus o uznanie potratu ako „ľudského práva“ a trvali na tom, že „nenarodené dieťa má ľudské právo na život“, informuje portál Breitbart.


Európska komisia biskupov (COMECE) reaguje na návrhu uznesenia z Výboru Európskeho parlamentu pre práva žien a rodovú rovnosť. O kritizovanom návrhu bude Európsky parlament hlasovať na budúci týždeň.
Návrh uznesenia

Služby v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia (SRH) „sú základnými zdravotnými službami, ktoré by mali byť dostupné pre všetkých,“ uvádza sa v uznesení a zahŕňajú „bezpečnú a legálnu potratovú starostlivosť a služby“.

Uznesenie ďalej tvrdí, že „odmietnutie potratovej starostlivosti je formou násilia založeného na rodovej príslušnosti“, pričom osobitný problém sa týka Poľska, ktoré postavilo mimo zákon eugenické potraty zamerané na deti so zdravotným postihnutím alebo genetickými abnormalitami, ako je Downov syndróm.

Povedz sýýýýr: Chceš pracovať? V Číne to bez úsmevu nepôjde, veľký brat ťa vidí!
Výrobca fotoaparátov Canon vynašiel nový spôsob, ako zvýšiť morálku na pracovisku. Do svojich kancelárií inštaloval kamery s umelou inteligenciou (AI), ktoré nútia pracovníkov, aby sa usmievali, píše portál Breitbart. Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

A kde sú práva dieťaťa?

„Až príliš ľahko,“ poznamenávajú biskupi vo svojej odpovedi, „sa nezávislé právo na život dieťaťa vynecháva z úvahy a prehliada sa, že nenarodené dieťa nie je majetkom rodičov, ale práve v jeho bezbrannosti je iba im zverené.“

Biskupi vyhlasujú, že je „eticky neudržateľné“ klasifikovať interrupciu ako „základnú zdravotnú službu“, čo je pokus, ktorý „degraduje nenarodené dieťa“.

Vo svojom dokumente biskupi poznamenávajú aj vecné chyby v návrhu uznesenia, najmä pokiaľ ide o pokus o prekvalifikovanie potratov na ľudské právo.

Pastafariáni smútia. Austrália neuznala ich Cirkev lietajúceho špagetového monštra
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Žiadna zdravotná služba

„Návrh uznesenia predstavuje „zdravotnú službu“ umelého prerušenia tehotenstva ako ľudské právo, aby si členské štáty plnili svoje povinnosti podľa medzinárodných zmlúv o ľudských právach, keď zabezpečujú jej poskytovanie. Nie je to tak,“ uvádzajú biskupi.

„Neexistuje žiadne medzinárodné ľudské právo alebo iná medzinárodná zmluva, ktorá ustanovuje také všeobecné „ľudské právo na potrat“ alebo zodpovedajúcu povinnosť štátov,“ poznamenávajú.

Biskupi tiež vyjadrujú poľutovanie nad tým, že uznesenie „vyvracia základné právo na výhradu vo svedomí“ a zodpovedajúce právo nezúčastňovať sa na morálne zlých činoch, ako je potrat.

Madrid trápi nízka pôrodnosť. Tehotným ženám chce dať 14,5 tisíca eur, Slovenky môžu len snívať
Nedávno zvolená konzervatívna vláda v Madride navrhla poskytnúť tehotným matkám finančnú pomoc vo výške 14 500 EUR ako stimul na zvýšenie pôrodnosti v Španielsku. Slovenky o takom niečom môžu len snívať. Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková