Počas letného slnovratu zažijete niečo výnimočné! Slnko u nás nezapadne niekoľko dní
19 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Letný slnovrat tento rok nastane v pondelok 21. júna o 5. hodine a 32. minúte stredoeurópskeho letného času (SELČ). V tomto okamihu sa na severnej pologuli začne astronomické leto. No na Slovensku zažijeme niečo naozaj výnimočné. Slnko úplne nezapadne niekoľko dní.


„Zvláštnosťou je, že v tomto období na väčšine územia Slovenska nenastáva astronomická noc, teda nie je úplná tma, pretože Slnko počas noci nezostúpi 18 stupňov a nižšie pod obzor,“ vysvetľuje astrofotograf a popularizátor astronómie Tomáš Slovinský.



Astronomická noc

V okamihu letného slnovratu sa Zem na obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď je severná pologuľa najviac priklonená k Slnku. Slnečné lúče dopadajú kolmo na oblasť obratníka Raka. Pozorovateľ na obratníku Raka teda vidí na poludnie Slnko priamo v zenite a jeho postava nevrhá žiadny tieň, približuje udalosť portál startitup.






Hlavne preto má v tomto období slnečné žiarenie najvyššiu intenzitu. Slnko je v našich zemepisných šírkach počas dňa najdlhšie i najvyššie nad obzorom.


"Čo posilní váš imunitný systém? Nič! Treba ho vzdelávať," píše Michal Šebeňa
"Čo posilní vašu imunitu? Nič. Ešte raz zopakujem. Nič. Nič neposilní váš imunitný systém. Ak by ste chceli posliniť váš imunitný systém, mohlo by to ľahko spôsobiť veľmi vážne ochorenie. Alebo vás dokonca aj zabiť. Samotný imunitný... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová























Slnko nestihne zájsť

Počas najkratších nocí v roku Slnko v našich zemepisných šírkach „nestihne“ klesnúť na hranicu 18 stupňov pod obzorom a nižšie. Astronomická noc na Slovensku dočasne vymizne v časti krajiny, ktorá leží severnejšie než Zvolen.

V tomto čase je možné čítať bez umelého osvetlenia. Nasleduje nautický súmrak, ktorý trvá do 22.24, kedy sa začne astronomický súmrak – pri ňom sú viditeľné jasnejšie hviezdy. Ten potrvá až do 2.50 h nasledujúceho rána.

„Slnko bude  najviac len asi 17 stupňov pod obzorom, teda nenastane astronomická noc a nebude úplná tma. Najmenej jasné objekty na nočnej oblohe vtedy nie sú viditeľné,“ vysvetlil Slovinský.

Takto nahnevaného Harabina ste ešte nevideli: Ťažký kriminálnik Mazák nedodržiava Ústavu (VIDEO)
V piatok zasadala Súdna rada, ktorá rozhodovala o „zpupnom“ sudcovi Danielovi Miľanovi. Na zasadnutie sa chcel dostať aj expredseda Najvyššieho súdu Štefan Haranin. Chcel, no nedostal, pretože ho tam nevpustila neoblomná justičná... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nočné svietiace oblaky

V Košiciach trvá obdobie bez astronomickej noci od 16. do 27. júna, v Žiline, ktorá leží severnejšie, je to dokonca od 8. júna do 4. júla. Vo Zvolene, naopak, len štyri dni od 19. do 23. júna.


Žiaľ, v južnej časti Slovenska si toto divadlo nevychutnáme. Krátka astronomická noc nastáva aj v čase letného slnovratu.


„Astronómovia aj fotografi majú v tomto období trochu pauzu, najmä, ak chcú pozorovať objekty, na ktoré je potrebná tmavá obloha," hovorí Slovinský.


"Prečo my nekričíme Slavic Lives Matter? Na slovanských životoch nezáleží?" pýta sa Blaha
Vo svete sa po smrti Afroameričana Georgea Floyda rozmohlo kľačanie na kolene ako hold boja proti rasizmu, rasovej nerovnosti, nespravodlivosti a systematickému rasizmu voči černochom, ale aj policajnej brutalite. Ľuboš Blaha však na to má úplne... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

No na druhej strane je tu podľa neho dostatok pekných úkazov, ako sú západy či východy Slnka a Mesiaca, búrky a najmä nočné svietiace oblaky, ktoré sú pozorovateľné práve v tomto čase. "Vlani nás v prvej časti leta zamestnávala kométa,“ doplnil astrofotograf.


V oblastiach, ktoré ležia severnejšie než severný polárny kruh slnko v tomto období nezapadá pod obzor vôbec.


Tomáš Valášek píše blbé, nekorektné statusy. Starý Valášek bol lepší, tvrdí Cigániková
"Pozdravujem kolegov z jednej mimoparlamentnej strany využívajúcej lacný politický marketing a citlivé témy na oblbovanie ľudí. Tomáš Valášek nie je Ti blbé písať nekorektné statusy o kolegoch, ktorí bojujú za práva žien? Ty si užívaš spoločenské... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová