Viktor Orbán: Prebieha civilizačný boj. Západ nemôže chcieť, aby sme žili podľa nich
18 | 06 | 2021 I Linda Chopin

"Nepodpísali sme Istanbulský dohovor a nepodporujeme studenú vojnu. Nepodkopávame ruského prezidenta, ale dávame mu zaslúženú úctu. V Maďarsku nie je priestor pre podporu šialenstva LGBT a platíme vysokú cenu za ochranu modelu kresťanskej rodiny. Ak však túto cenu nezaplatíme a nebudeme zastupovať svoje záujmy, stratíme veľa. Môžeme žiť pohodlnejšie, ale radšej bojujeme." Citát Viktor Orbán


Maďarsko podľa Orbána pláva proti prúdu a platí za to vysokú cenu. Viktor Orbán prehovoril v chorvátskom katolíckom týždenníku Glas Koncila. Rozhovor s premiérom Maďarska Viktorom Orbánom uskutočnili redaktori Branimir Stanić a Ivan Tašev. Zverejnený bol na oficiálnej internetovej stránke predsedu vlády Maďarska. Okrem plánovanej návštevy pápeža Františka reagoval aj iné otázky, ktoré súvisia s vierou, štátom, národmi a celou Európou.
Vyvrátil média zverejnenú informáciu o tom, že pápež odmieta stretnutie s predstaviteľmi vlády

"Je to lekcia pre každého. Ako vidíme, ani Svätý otec nie je imúnny voči falošným správam. Do Maďarska pricestuje ako hlava štátu a hlava katolíckej cirkvi a my ho prijmeme s kresťanskou pokorou. Medzinárodný eucharistický kongres nie je maďarským podujatím. Je medzinárodným podujatím, ktoré sa uskutoční v Maďarsku. Čo sa týka protokolu nebolo všetko zrejmé," vysvetlil.

K nedorozumeniam podľa neho došlo z dôvodu, že sa objavila malá štrbinka, práve kvôli spomínanému protokolu. A proticirkevné a protikresťanské kruhy cez ňu začali okamžite strieľať.

Orbán: Zákon proti pedofílii nie je homofóbny, vzťahuje sa iba na deti
Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil v utorok, nie je homofóbny, pretože sa týka iba ochrany detí. Vyhlásil to v piatok predseda vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió a... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | tasr

Viktor Orbán a pápež František majú rozdielny postoj k migrácii

V rozhovore Viktor Orbán priznal rozdielny názor a postoj maďarskej vlády k migrácii, ako má Svätý Otec. Zdôraznil, že postoj maďarskej vlády je zrejmý a viditeľný pre celý svet. "Sme proti migrácii a katolícka cirkev má svoje vlastné postavenie. Z toho je veľmi ľahké vytvoriť príbeh, podľa ktorého si Svätý otec a maďarský predseda vlády nerozumejú, nesúhlasia so svojimi stanoviskami a nakoniec sa nechcú stretnúť," povedal Viktor Orbán.
Ján Pavol II zmenil duch krajiny Maďarska

Orbána viac, ako falošné správy, ktoré sa týkajú návštevy pápeža Františka mrzí to, že sa nemôže zúčastniť  inaugurácie kardinála Stefana Wyszyńského, ktorá sa uskutoční v deň návštevy pápeža. "Veľmi si vážime poľských kresťanov. Tento rok sa koná tridsiate výročie návštevy pápeža Jána Pavla II v Maďarsku. Pamätám si jeho vtedajšiu nezabudnuteľnú prosbu a modlitbu, v ktorej požiadal o znovuzrodenie Uhorska po rokoch diktatúry," dodal.

Podľa Viktora Orbána sa od návštevy Jána Pavla II zmenil duch krajiny. Život má väčšiu hodnotu, je záujem o posolstvo Boha a krajina je v lepšej kondícii ako pred 30 rokmi. "Bez poľského pápeža by sme sa komunistov nezbavili, je svätý, cítili sme jeho veľkú a hlbokú lásku k Maďarom," povedal.

Unášajú deti a robia z nich vojakov či otrokyne: Džihádisti v Mozambiku s miestnymi nemajú zľutovanie
16 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

V súčasnosti prebieha kultúrny, dokonca civilizačný boj o dušu a budúcnosť Európy

Viktor Orbán je presvedčený, že je dôležité spolupracovať a udržať kresťanstvo v Európe. Odmieta podporovať odluku cirkvi od štátu a nabáda k spolupráci kresťanov a pravoslávne veriacich. Je presvedčený, že je potrebné chrániť ľudskú dôstojnosť, kresťanstvo, kresťanskú rodinu. Nevyzýva do boja s mečmi, ale argumentmi. Cirkev musí pracovať duchovne, politici politickými prostriedkami a tak sa dajú podľa neho dosiahnuť vynikajúce výsledky.
Migrantov nemáme povzbudzovať k tomu, aby ostali, ale aby sa vrátili domov čo najskôr

O migráciu podľa Orbána nejde v prípade, keď sa na hraniciach objavia stovky mladých mužov vo vynikajúcej kondícii a dupú po ostnatom drôte. "V tom prípade ide o porušenie štátnej suverenity. Nikto nemôže prísť do vašej krajiny, ak ste to vopred nedovolili. A ak tak niekto urobí, musí byť odtiaľ vytlačení a preto máme plot z ostnatého drôtu," vysvetľuje.

Otázku migrácie odmieta dávať do súvisu s čínskou univerzitou v Maďarsku. "Maďarská ekonomika je orientovaná na export, takže musíme mať obchodné vzťahy so svetom. Ťažisko svetovej ekonomiky sa presúva na východ, takže maďarská mládež musí byť pripravená na pôsobenie nielen v západnom, ale aj východnom svete. Preto otázku univerzitu oddeľujem od migrácie," hovorí.

Do španielskej enklávy Melilla sa pokúsilo vstúpiť 150 migrantov. Bolo zranených 20 strážcov (VIDEO)
Celkom 20 členov civilnej stráže utrpelo zranenia po tom, čo sa dav viac ako 150 migrantov pokúsil dostať cez hranicu do španielskej enklávy Melilla, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Keď pomáhajú Maďari, riadia sa srdcom a nie zo zištných dôvodov

V rozhovore redaktori Glas Koncila spomenuli rozsiahle zemetrasenia v Chorvátsku. Maďarsko pomáha. Buduje kostol a školu. Orbán vyvrátil akékoľvek špekulácie o tom, že Maďari pomáhajú zo zištných dôvodov. "Keď pomáhame, riadime sa srdcom a nie vreckami. Každá krajina patrí svojim obyvateľom. Chorvátsko je pre Chorvátov a je na Chorvátoch, aby sa rozhodli v ktorých odvetviach sú Maďari vítaní a v ktorých nie. Naša krajina má desať miliónov obyvateľov. Žijeme z exportu, máme obchodné vzťahy s celým svetom. Chodíme všade, investujeme, obchodujeme, ale chápeme, keď niekto spoluprácu s nami odmietne," zdôraznil Viktor Orbán.
Západ nemôže chcieť, aby sme žili podľa nich

Maďarsko podľa Orbána nechce žiť spôsobom, ako sa žije na západe. Aj to môže byť dôvod, kvôli ktorému sa stáva terčom útokov, ktoré sa začínajú v Bruseli. Nepáči sa im poľsko-maďarská spoluprácu. "Druhý dôvod má mocenský charakter. Je to nemecko-francúzska mocenská os. Európska únia je organizovaná tak, že je zložená z členských štátov. Formálne sú všetky rovnaké, ale obe veľké krajiny presadzujú predovšetkým svoju vôľu. Tá sa niekedy zhoduje, inokedy je v rozpore so záujmami strednej Európy," vysvetľuje.

Ako príklad uvádza spoločné európske dane, ktoré vyhovujú im, ale nie Maďarsku. Alebo fond Horizon určený na rozvoj vzdelávania a výskumu.  Nabáda k posilňovaniu spolupráce V4, ktorú by zastupoval silný vodca, pretože inak nie j podľa neho možné prosperovať.

„Hviezda slovenského Facebooku Iza Bela“ opäť naložila Matovičovi. „Pobabral všetko, čo mohol!“
Igor Matovič má odporcov a kritikov nielen medzi politikmi, ale aj medzi obyčajnými ľuďmi. A tých je v ostatnom čase neúrekom. Patrí medzi nich aj „obyčajná žena“ Iza Bela, ktorá to v statuse šéfovi „obyčajných ľudí“ opäť... Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik