Republika na Donbasse má vraj nevyvrátiteľné dôkazy, že Protasevič bojoval za neonacistický prápor
18 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Prokuratúra v samozvanej Luganskej republike (LNR) obvinila Romana Protaseviča, aktivistu, ktorý bol uväznený, keď jeho lietadlo minulý mesiac prinútili pristáť v Minsku, z členstva v neonacistickom prápore Azov, informuje portál RT.




LNR je neuznaný štát nachádzajúci sa na Ukrajine a existuje od vojny v roku 2014 na Donbase, keď separatisti jednostranne vyhlásili nezávislosť od Kyjeva. Azovský prápor, ktorý bol založený v roku 2014, je ultrapravicovou vojenskou jednotkou, ktorá je teraz začlenená do Ukrajinskej národnej gardy a je oddaná Kyjevu.
Nevyvrátiteľné dôkazy

V stredu generálny prokurátor LNR Sergej Gorenko potvrdil, že získal dôkazy o tom, že Protasevič sa zúčastnil vojny na Donbase na strane Ukrajiny, bojujúcej za neonacistické milície.

Azov bojoval počas vrcholenia vojny na Donbase. Skupina je úzko prepojená s neonacistickou ideológiou. Logo pluku obsahuje Wolfsangel, symbol mnohých divízií nemeckej nacistickej armády počas druhej svetovej vojny. Vstup do práporu Azov je nezákonný na Donbase, ako aj v Bielorusku.

Eduard Chmelár: Žijeme z obrovskej veže lží. Životopis Romana Protaseviča
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Republikánskym orgánom činným v trestnom konaní sa podarilo získať dostatočné nevyvrátiteľné dôkazy o účasti tejto osoby na aktivitách nacionalistickej pro-ukrajinskej skupiny „Azov“, ktorá je v LNR zakázaná,“ uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor.

Ako bolo oznámené začiatkom tohto mesiaca, úradníci LNR už požiadali o jeho vydanie.
Člen extrémistickej organizácie

Protasevič, redaktor opozičného kanálu Belamova Telegram, ktorý je bieloruskými úradníkmi klasifikovaný ako „extrémistická organizácia“, bol v máji zatknutý po tom, čo Minsk prinútil let spoločnosti Ryanair z Grécka do Litvy pristáť v bieloruskom hlavnom meste.

Zadržaný bloger priznáva vinu. Lukašenko sa podľa neho zachoval ako človek s "oceľovými guľami"
Bloger Roman Protasevič, jeden zo spoluzakladateľov kanálu Nexta Telegram, ktorého Minsk uznal ako extrémistický subjekt a ktorý bol zadržaný na letisku v Minsku, uznal svoju vinu pri organizovaní a príprave akcií porušujúcich verejný poriadok,... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Krátko po jeho zatknutí boli predložené takzvané dôkazy o Protasevičovej službe na Donbase. Aktivista sa priznal, že v tejto oblasti trávil čas ako novinár, dokonca poznamenal, že bol kedysi postrelený. Vstup do práporu ako vojak však popiera.
Slová alebo guľomet?

Toto tvrdenie neskôr podporil bývalý azovský veliteľ Andrej Biletsky. "Bol s nami v blízkosti Shirokino, kde bol zranený," vysvetľoval . "Ale jeho zbraňou ako novinára nebol guľomet, ale slová."


Neskôr však bol objavený starý rozhovor s jeho otcom, v ktorom sa ukázalo, že Protasevič bojoval na Donbase. Neskôr sa objavili fotografie niekoho, kto vyzerá ako Protasevič, ktorý drží zbraň a uniformu. Neexistujú ani žiadne záznamy o tom, že by bol žurnalista, keď bol v regióne a bol pripojený k práporu.

Putin o „nútenom pristátí“ v Minsku: „Veľa kriku pre nič“
Ruský prezident pripomenul, že v roku 2013 bolo lietadlo letiace z Ruska s bolívijským prezidentom Evom Moralesem „uzemnené“ vo Viedni. „Samotného prezidenta z neho dokonca vyviedli. A vtedy nič. Ticho“. Uviedol Rbc.ru. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič