Podržte sa. Vláda zvažuje zaviesť povinné očkovanie a povinnú štátnu karanténu!
18 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Vladimír Krčméry prezradil, že v hre je opäť zavedenie povinnej štátnej karantény. Možnosť zavedenia povinného očkovania potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Ústredný krízový štáb rokoval o ďalších krokoch v boji proti pandémii. Infektológ Vladimír Krčméry prezradil, že prebieha diskusia aj o opätovnom spustení povinnej štátnej karantény. Rokovanie bude pokračovať v pondelok.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tiež potvrdil, že vláda zvažuje očkovaciu lotériu a povinné očkovanie.
Povinná štátna karanténa

Zavedenie povinnej karantény by znamenalo, že ľudia prichádzajúci z rizikových krajín by museli povinne ísť do štátneho zariadenia alebo do hotela. Nechutné obrázky schátranej a preplnenej budovy v Gabčíkove máme ešte v živej pamäti.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pripustil, že do karantény by museli ísť aj ľudia z tzv. zelených krajín.

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť. Ospravedlňujem sa tým občanom, ktorí si mysleli, že zelená krajina bude zelenou navždy, môže sa to zmeniť zo dňa na deň. Vystríhame všetkých, ktorí dnes cestujú mimo SR, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, z akých odchádzali," upozornil Klus.

Rokovanie o tejto téme potvrdil aj minister práce Milan Krajniak.

Ľudia zo zahraničia, ktorí sú na povinnej karanténe v Gabčíkove, sa sťažujú na zlé podmienky. Polícia im odkazuje, že nie sú v Hiltone
Ľudia zo zahraničia, ktorí sú na povinnej karanténe v Gabčíkove, sa sťažujú na zlé podmienky. Polícia im odkazuje, že nie sú v Hiltone. Vyplýva to z príspevku zverejneného políciou na sociálnej sieti. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | SITA

Zvažujú aj očkovaciu lotériu a karanténu celých obcí

Indický variant na Slovensku ešte podľa Lengvarského nie je. Na štvrtkovom krízovom štábe sa však podľa jeho slov už začali pripravovať na to, že tento variant príde aj na Slovensko.

„Keď príde variant delta, nebude to dobré,“ povedal minister s tým, že si vie predstaviť v prípade nákazy týmto typom vírusu aj karanténu celých obcí.

Lengvarský pripustil, že zaočkovanosť na Slovensku je nízka. Ministerstvo podľa neho zvažuje finančnú lotériu, aby ľudí prilákali na očkovanie: „Je to možné,“ odpovedal na otázku, či budeme mať na Slovensku očkovacieho milionára. Akú sumu by ministerstvo na očkovaciu lotériu vyčlenilo, zatiaľ podľa neho jasné nie je.
Povinné očkovanie

Okrem lotérie chce ministerstvo posilniť aj informačnú očkovaciu kampaň. Podľa Lengvarského však nebudú robiť kampaň na neregistrovanú ruskú vakcínu Sputnik V.

Jednou z možností, ako zlepšiť zaočkovanosť Slovenska, by podľa ministra zdravotníctva mohlo byť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov. Týkať by sa to mohlo niektorých zamestnaní alebo určitých vekových kategórii, napríklad ľudí nad 60 rokov.

Lengvarský potvrdil, že touto otázkou sa zaberal aj štvrtkový krízový štáb, momentálne túto možnosť posudzuje ministerstvo spravodlivosti.

Vyše stovka zamestnancov žaluje nemocnicu v Texase za povinné očkovanie. Nie sme „pokusné králiky“
Až 117 zamestnancov veľkej americkej kliniky sa nechce dať zaočkovať, hoci im za to hrozí strata zamestnania. So žalobou sa obrátili na texaský súd, pretože odmietajú byť „pokusnými králikmi“. Tvrdia, že nemocnica porušuje lekárske etické... Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová