Nemci varujú: Sloboda prejavu je ohrozená. Nemôžeme slobodne hovoriť o islame a vlastenectve
17 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Väčšina nemeckých občanov je presvedčená, že sloboda prejavu je ohrozená, ukazuje najnovší prieskum. „Patriotizmus“ a islam boli označené za témy, na ktoré by si mali ľudia dávať obzvlášť pozor, informuje portál RT.


Iba 45 percent Nemcov stále verí, že môže slobodne prejaviť svoj politický názor, uvádza sa v najnovšom prieskume. Údaje zhromaždil Allensbachov inštitút pre demoskopiu - jedna z najstarších a najuznávanejších volebných agentúr v Nemecku.

Ide o najnižší údaj od roku 1953, keď ústav začal takéto prieskumy uskutočňovať. Len pred pár rokmi dve tretiny Nemcov verili, že im nič nebráni vo slobodnom vyjadrovaní názoru.

Podľa prieskumu zverejneného v stredu v nemeckých novinách FAZ si väčšina myslí, že je sloboda prejavu v ohrození. Podľa 44 percent Nemcov si človek musí dávať pozor na to, čo hovorí.

Do španielskej enklávy Melilla sa pokúsilo vstúpiť 150 migrantov. Bolo zranených 20 strážcov (VIDEO)
Celkom 20 členov civilnej stráže utrpelo zranenia po tom, čo sa dav viac ako 150 migrantov pokúsil dostať cez hranicu do španielskej enklávy Melilla, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Takmer 60 percent respondentov označilo islam za tému, pri ktorej si treba obzvlášť "dávať pozor". „Patriotizmus“ označilo za ďalšiu kontroverznú tému 28 percent Nemcov. Ďalším problémom boli práva žien, 19 percent respondentov to označilo za tabuizovanú tému.

Rozdielne hodnotili situáciu so slobodou prejavu v Nemecku aj priaznivci rôznych politických strán. Tí, ktorí podporovali ľavicovo orientovanú Stranu zelených, to označili za dosť pozitívne. Rovnako aj aj priaznivci Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Priaznivci všetkých ostatných strán vrátane Merkelovej koaličných partnerov - sociálnych demokratov - uviedli, že pri vyjadrovaní svojich názorov musia byť dosť opatrní. Sympatizanti pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) boli so súčasnou situáciou najmenej spokojní, pretože iba 12 percent z nich uviedlo, že môžu svoje názory slobodne obhajovať na verejnosti.

Údaje o nadmerných úmrtiach ukazujú, že Rusko trpelo počas pandémie viac než západné krajiny
Nové čísla zverejnené Ruskom odhalili, že v roku 2020 sa úmrtnosť v krajine zvýšila o 19 percent. Údaje vytvárajú pochmúrnejší obraz, ako doteraz pripúšťali oficiálne štatistiky o Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca