Konkurenčná hrozba pre NASA? Odmietnutá Čína si buduje vlastnú vesmírnu stanicu
17 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Hoci na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) bolo od sprevádzkovania v roku 2000 viac ako 240 astronautov z rôznych krajín, žiadny z nich nepochádzal z Číny. Americké zákony Čínu z obáv o bezpečnosť vyradili z účasti na tomto projekte. Ázijská veľmoc si preto stavia vlastnú vesmírnu stanicu, informuje Aktuálne.

V stredu v noci nášho času odštartovala po päťročnej pauze prvá čínska posádka mieriace do vesmíru. Jej cieľom bude prvý z modulov, ktorý tvorí základ čínskej vesmírnej stanice s názvom Tchien-che, Nebeská harmónia. Celá stanica by mala byť dokončená po pripojení ďalších dvoch modulov v budúcom roku.

Posádku troch tchajkonautov, ako sa čínskym kozmonautom vraví, odletela z púšte Gobi raketou Dlhý pochod 2F. Štart bolo možné sledovať v priamom prenose na sieti YouTube .

"Kozmická loď a rakety sú v dobrej kondícii, rovnako ako ďalšie zariadenie na štartovacej dráhe a vybavenie," cituje špecializovaný server Space.com Čínsku korporáciu pre vedu a technológiu v letectve a kozmonautike, ktorá má jednu z hlavných úloh v čínskom vesmírnom programe.

Čínsko-ruské plány na kozmickú spoluprácu sú monumentálne
Washingtonský globálny Nový svetový poriadok s ich unipolárnou dominanciou sa prudko rozpadá, aby ho nahradil multipolárny poriadok, ale to ako na Zemi, tak na nebi. Na zemskom orbite aj v blízkom vesmíre sa veci začínajú vyvíjať multipolárne,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Tibor Sipos