Keď sa z umelej inteligencie stane vše vidiace oko alebo Keď vláda všetko vidí a všetko počuje (Szilvia Akbarová)
17 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Szilvie Akbarovej (The Epoch Times)


Čo sa stane, ak sa z technológie umelej inteligencie stane vše vidiace oko pripomínajúce víziu z knihy Georgea Orwella?


Prezident Microsoftu Brad Smith varuje, aby sa z takej vízie nestala do roku 2024 tvrdá realita. Už teraz totiž krajiny ako Čína využívajú umelú inteligenciu KI na kontrolovanie občanov. Vlády dokážu vidieť a počuť všetko, čo ľudia robia a hovoria, presne ako v Orwellovom románe.


Práve politici by však mali chrániť verejnosť pred negatívnym vplyvmi umelej inteligencie, tvrdí šéf Microsoftu. Vláda v Pekingu zneužíva takéto technológie, monitoruje ľudí a usiluje sa upevniť si pozíciu.


„Dcéry dôstojníkov“ odhaľujú tajomstvá alebo O tajnej armáde USA (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Iveta Machová

Szilvia Akbarová v komentári tiež pripomína slová top manažéra Microsoftu z rozhovoru pre BBC Pannorama. V ňom skonštatoval, že bude čoraz ťažšie a náročnejšie udržať krok s napredujúcimi technológiami. 


Kritici sa totiž obávajú, že dominancia štátu by mohla ohroziť demokraciu. Brad Smith je preto za prijatie zákonov na ochranu verejnosti, pretože inak technológie ľudí v budúcnosti doslova „prevalcujú“ a potom budú musieť zápasiť s jej negatívnymi dôsledkami.



Umelá inteligencia mení ľudí na poslušné bábky

Ako ďalej pripomína Akbarová, úplná kontrola nad ľuďmi je už v niektorých častiach sveta krutou pravdou. Totalita, ktorá na svoje kontrolné mechanizmy masívne viaže a využíva umelú inteligenciu, oberá ľudí o ich slobody. Presne tak je to v Číne. Obyvatelia krajiny sa menia na „poslušné bábky“.


Umelá inteligencia pomáha sústreďovať moc v rukách vlády, ktorá má obyvateľov ako pod drobnohľadom. Taký nástroj pomáha zistiť o osobách úplne všetko a vlády so získanými dátami potom „účinne“ manipulujú vo svoj prospech.


Digitálna všemocnosť: Ako technologické koncerny ovládajú naše názory a život (Alfons Kluibenschädl)
Komentár Alfons Kluibenschädl (Wochenblick) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na otázku, či možno veriť politikom a Big Tech, teda veľkým technologickým gigantom, si preto dáte poľahky odpoveď aj sami. Podľa prezidenta Microsoftu Brada Smitha treba mať na zreteli cieľ politikov, ktorých cieľom je udržať sa pri moci čo najdlhšie.  Preto by sa mal klásť veľký dôraz na ochranu osobnej sféry ľudí. Umelá inteligencia sa totiž stala pre mnohé vlády nástrojom čo najhlbšieho prenikania do súkromia ľudí a získania totálnej kontroly nad nimi.


Čína sa chce stať do roku 2030 svetovým lídrom v oblasti umelej inteligencie. Mnohí považujú jej schopnosti za oveľa väčšie, než má EÚ. V roku 2019 mala Čína registrovaných viac patentov inovácií z oblasti technológií umelej inteligencie než USA. Podľa Comparitech sa až 54 percent zo 770 miliónov CCTV kamier na svete nachádza práve v Číne.



Pentagón a Google spoločne proti Číne?

Eric Schmidt, bývalý riaditeľ spoločnosti Google, pre BBC povedal, že je nevyhnutné prekonať Čínu v oblasti umelej inteligencie. V roku 2016 sa stal poradcom Pentagónu, ale ponechal si pozíciu výkonného predsedu Alphabetu, materskej spoločnosti Google. V súčasnosti je predsedom americkej Národnej bezpečnostnej komisie pre umelú inteligenciu.


Koronová erózia občianskych slobôd  (Lisa Hänelová)
Komentár Lisa Hänelová (Deutsche Welle) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pentagón mal zmluvu so spoločnosťou Google do roku 2018, ktorá mu umožňovala  používať niektoré technológie na  rozpoznávania záberov v rámci vojenských projektov. Napríklad projekt Maven slúžil na rozlišovanie osôb a objektov na záberoch z dronov.


Táto technológia sa využívala na vyhodnocovanie videozáznamov z neozbrojených amerických prieskumných dronov pre vojensky významné objekty. Erik Schmnidt vníma využívanie takejto technológie ako pozitívum pre národnú bezpečnosť a dobré partnerstvo pre Google.


Vzhľadom na geopoliticky strategický konflikt s Čínou sa podľa bývalého šéfa spoločnosti Google musia zdroje združovať a v demokratických krajinách treba vypracovať účinné národné a globálne stratégie. Ak sa to nestane, v budúcnosti môžeme čeliť iným „hodnotám“, s ktorým vôbec nebudeme súhlasiť,  dodáva na záver komentára  Szilvia Akbarová v The Epoch Times.


Fakty o súčasnej svetovláde. USA ako exportér kapitalizmu a moci nad svetom
V súčasnom svete dezinformácií a konšpirácií, keď sme neustále pod nátlakom menšiny ovládajúcej médiá a politikov, sa oplatí pripomenúť si slová českého aktivistu Martina Herzána z jeho knihy Totalitní světovláda (Fakta a důkazy o zákulisí světové... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Prevzatý článok / Imrich Kovačič