Brusel posúdi, či nový zákaz zdieľania LGBT obsahu v Maďarsku porušuje právne predpisy EÚ
17 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Predsedníčka Európskej komisie oznámila, že Brusel posúdi, či maďarský zákaz zdieľania homosexuálneho a transrodového obsahu s osobami mladšími ako 18 rokov porušuje právne predpisy EÚ, informuje portál RT.


Zákaz je súčasťou nového návrhu zákona zameraného na potlačenie pedofílie, ktorý v utorok prijalo maďarské národné zhromaždenie. Vládnuca strana Fidesz, ktorej lídrom je predseda vlády Viktor Orbán, uviedla, že zákon stanovuje, že inzercia a školské kurzy sexuálnej výchovy „nesmú byť zamerané na zmenu pohlavia alebo podporu homosexuality“.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v stredu uviedla, že je „veľmi znepokojená novým zákonom v Maďarsku“.

"Posudzujeme, či je v rozpore s príslušnými právnymi predpismi EÚ," uviedla.



Predseda strany Fidesz Máté Kocsis vyhlásil, že nový zákon proti pedofílii je nevyhnutný. Cieľom je zabezpečiť, aby páchatelia dostali prísnejšie tresty a deti nebudú vystavené nevhodnému obsahu.

Politici a volebné skupiny však návrh zákona odsúdili za zahrnutie otázok LGBT do návrhu zákona zameraného na pedofíliu. Podľa nich ide o tvrdý zákrok Orbánovej vlády proti LGBT komunitám.

Vo svojom utorňajšom vyhlásení Amnesty International Maďarsko uviedla, že návrh zákona „bude ďalej stigmatizovať“ LGBT ľudí. Vyzvala EÚ, aby v tejto veci podnikla kroky.

Do španielskej enklávy Melilla sa pokúsilo vstúpiť 150 migrantov. Bolo zranených 20 strážcov (VIDEO)
Celkom 20 členov civilnej stráže utrpelo zranenia po tom, čo sa dav viac ako 150 migrantov pokúsil dostať cez hranicu do španielskej enklávy Melilla, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Lukáš Leca