"Nič sa nestalo!" Ústredná vedkyňa z Wu-chanu okomentovala teóriu o úniku vírusu z laboratória
16 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Ústredná vedkyňa Š 'Čeng Ak nemá žiadne výčitky svedomia, nič neskrýva a nebojí sa vyšetrovania. Táto 57-ročná Číňanka je ústrednou postavou sporu o pôvod pandémie koronavírusu. Virologička vedie Centrum pre výskum infekčných chorôb na virologickom inštitúte vo Wu-chane. Teda v budove, kde je laboratórium, z ktorého mohol uniknúť koronavírus, informuje Aktuálně.cz.

Š 'Čeng Ak vo svete prezývajú Batwoman (netopierie žena) kvôli jej mnohoročnému skúmaniu vírusov prenášaných netopiermi. Prelomila mesiace mlčania a prehovorila pre americký denník The New York Times. "Som si istá, že som neurobila nič zlé. Ako však môžem dokázať, že sa nič nestalo?" reagovala rozhorčene.

Poprela tak informáciu, ktorú s odvolaním sa na zdroje v spravodajských službách zverejnil americký denník The Wall Street Journal. Týkala sa údajnej hospitalizácii troch pracovníkov virologického inštitútu vo Wu-chane ešte predtým, ako v decembri 2019 pandémia prepukla naplno a začali umierať prví ľudia.

"Nič také sa nestalo, o žiadnych hospitalizovaných neviem. Ak takéto informácie máte, dajte mi mená tých troch, nech to preveríme," uviedla.

Š 'Čeng Ak sa objavila v médiách už na konci januára 2020, keď sa koronavírus šíril Čínou. Pre odborný časopis Scientific American vtedy povedala, že po prvých správach z nemocníc vo Wu-chane mala obavy, či sa infekcia nerozšírila z niektorej z laboratórií.

Čína rázne odmietla správu o chorých pracovníkoch laboratória vo Wuchane
Išlo predsa len o únik vírusu z laboratória? Túto teóriu podporujú najnovšie medializované správy. Peking to však ostro dementoval. Biely dom sa drží v úzadí, píše v najnovšom vydaní Der Spiegel. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová