Dušan Kováčik je v ďalších problémoch. Stíhať ho môžu až za päť vecí, ktoré dozoroval
16 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Pán 61:0, ako familiárne prezývali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, lieta v ďalších problémoch. Mohlo by sa totiž proti nemu začať  stíhanie za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v piatich veciach, ktoré dozoroval.


Prípady Dušana Kováčka preskúmali na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Preskúmavali 64 trestných vecí, v ktorých vykonával bývalý špeciálny prokurátor dozor. Stíhanie za trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa môžu proti nemu začať až v piatich veciach. Ďalšie štyri sú predmetom posudzovania, informuje portál tvnoviny.sk.
Žiadne pochybenia neboli zistené iba v 38 prípadoch

„Zistenia v piatich trestných veciach v súvislosti s výkonom prokurátorských činností opodstatňujú potrebu začatia trestného stíhania za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V štyroch trestných veciach bol Úradom špeciálnej prokuratúry zistený postup špeciálneho prokurátora, ktorý je predmetom posudzovania v kontexte s inými trestnými vecami realizovanými Úradom špeciálnej prokuratúry,“ uviedol Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry.

Trestné veci preskúmal trestný odbor generálnej prokuratúry s Úradom špeciálnej prokuratúry. „V 38 trestných veciach neboli zistené žiadne pochybenia. V dvoch trestných veciach boli zistené nedostatky, ktoré nemali vplyv na práva subjektov trestného konania a na zákonnosť konečného rozhodnutia. V dvoch trestných veciach boli zistené zásadné pochybenia, avšak použitie mimoriadneho opravného prostriedku pre uplynutie zákonných lehôt je vylúčené,“ doplnil Skladan.

Žilinka začína po Kováčikovi „zametať“, chce obnoviť trestné stíhanie zbrojára Gogu
Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka sa začína pozerať aj na kauzy, ktoré väzobne stíhaný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neriešil. Tentokrát chce obnoviť trestné stíhanie Mariána Gogu, zbrojára z kauzy Kajetána... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa Skladana v jednej trestnej veci bývalý špeciálny prokurátor opomenul rozhodnúť o jednom zo spoluobvinených, ktorého trestné stíhanie bolo na základe tohto zistenia prokurátora ÚŠP zastavené. V 12 neskončených trestných veciach boli zistené prieťahy v konaní. „Na základe pokynu generálneho prokurátora budú predmetom ďalšieho preskúmania aj trestné veci, v ktorých bývalý špeciálny prokurátor konal a v ktorých došlo k zrušeniu vznesenia obvinenia alebo bolo skončené trestné konanie bez vznesenia obvinenia,“ skonštatoval hovorca.

Kováčik mal vynášaním informácií pre mafiu ohroziť policajných informátorov
NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika 22. októbra a odvtedy na jeho osobu už vyplávali informácie, ktoré o ňom vytvárajú riadne čierny obraz. A ako sa zdá, zlého narobil skutočne veľa. Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kováčik si pohoršil aj prijatím úplatku 50 tisíc eur

Obžalobu na Dušana Kovačika, obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov, podal prokurátor ÚŠP na súd 20. apríla. Kováčika zadržali a obvinili v októbri 2020 a krátko po obvinení sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora.

Koncom marca Kováčika obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku vo výške 50 tisíc eur od podnikateľa Petra Košča. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka.

V uvedenej trestnej veci je stíhaný aj Košč, ktorý je však na úteku pred políciou. Podľa viacerých zdrojov sa ukrýva buď v Dubaji, alebo na ostrovoch Seychely.

Kauzu Gorila významne brzdil aj prokurátor Kováčik, uvádza v rozhodnutí sudkyňa
Kauza Gorila je slovenská politická kauza, ktorá sa prevalila uniknutím tajného dokumentu s krycím názvom Gorila zo Slovenskej informačnej služby na verejnosť v decembri 2011. Následné mohutné protesty v uliciach takmer povalili vládu Roberta... Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.