Južná Afrika vyhodí 2 milióny dávok vakcíny J&J, kvôli kontaminácii bolo zničených už 60 miliónov dávok
14 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Juhoafrické zdravotnícke úrady sa vzdali ohromných dvoch miliónov dávok vakcíny Johnson & Johnson proti Covid-19. Materiál na ich výrobu totiž pochádzal z americkej továrne v Baltimore, ktorá má problémy s kontamináciou, informuje portál RT.


Kontamináciu potvrdila FDA



Juhoafrický kontrolný ústav pre bezpečnosť výrobkov (SAHPRA) sa rozhodol neschváliť použitie miliónov dávok vakcíny skladovaných v závode v meste Gqeberha. Materiál, z ktorého boli vyrobené, bol „ovplyvnený“ kontamináciou v továrni v Baltimore.

Agentúra začiatkom júna pozastavila používanie uvedených dávok, pretože čakala na správu o dodržiavaní bezpečnostných opatrení od amerického úradu pre potraviny a liečivá (FDA).

"Na základe toho, čo oznámil FDA, sme dotknutí, čo sa týka týchto šarží ... v prevádzke Gqeberha máme dva milióny," uviedol v nedeľu pre správy SABC juhoafrický minister zdravotníctva Mmamoloko Kubayi-Ngubane.

Imunológ Bieleho domu Fauci má problém. Spolupracoval so sociálnymi sieťami na cenzurovaní informácií o Covid
Senátorka amerického štátu Tenesse Marsha Blackbourn upozornila na spoluprácu Dr. Antonyho Fauciho so sociálnymi médiami. Americký imunológ a vedec sa so zakladateľom Facebook Marcom Zuckerbergom mal dohadovať o tom, čo bude o pandémii... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Neprístupné verejnosti

Dodal, že tieto dávky neboli a nebudú použité na očkovanie Juhoafričanov. Potvrdil to aj generálny riaditeľ SAHPRA, Boitumelo Semete, ktorý uviedol, že predmetné injekcie „nemôžu byť sprístupnené verejnosti“.

Kontrolný úrad medzitým vo svojom vyhlásení uviedol, že nová šarža obsahujúca asi 300 000 dávok vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson, bola schválená FDA a v určitom okamihu bude dodaná do Južnej Afriky.

Semete pripustil, že incident s vakcínami spoločnosti Johnson & Johnson mal výrazný negatívny dopad na „stratégiu zavádzania“ vakcín v Juhoafrickej republike Krajina v súčasnosti eviduje  okolo 1,7 milióna prípadov Covid-19 a viac ako 57 000 úmrtí v populácii zhruba 58,5 milióna ľudí.

Orbán: „Armády migrantov búchajú na európske dvere“
Maďarský premiér Viktor Orbán varuje, že „armáda migrantov búcha na dvere Európy“. A to najmä preto, že pandémia koronavírusu ustupuje, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Obrovské problémy v Baltimore

Na zariadenie Emergent BioSolutions v Baltimore začiatkom tohto roka zasiahla séria problémov s hygienou a kontamináciou. Už v apríli FDA vyjadrila niekoľko obáv o zdravie a bezpečnosť a tvrdila, že podmienky v závode by mohli ohroziť bezpečnosť vakcín.

Hlásené problémy zahŕňali osobnú hygienu zamestnancov, nedostatočné školenie a nedodržiavanie čistoty povrchov. Sondu spustil predchádzajúci incident, pri ktorom sa 15 miliónov dávok vakcíny Johnson & Johnson pokazilo pri „nehode zmiešania zložiek“.

Minulý týždeň denník New York Times s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedol, že FDA nariadila spoločnosti J&J, aby z dôvodu „možnej kontaminácie“ vyhodila 60 miliónov dávok injekcie Janssen vyrobenej v závode v Baltimore.

Dni, keď svet ovládali krajiny G7, sa skončili, tvrdí Čína
Peking odmieta predstavu, že by krajiny G7 mohli vyriešiť globálne záležitosti. Tvrdí, že rozhodovanie malého klubu bolo nahradené skutočným multilateralizmom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Lukáš Leca