Dni, keď svet ovládali krajiny G7, sa skončili, tvrdí Čína
13 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Peking odmieta predstavu, že by krajiny G7 mohli vyriešiť globálne záležitosti. Tvrdí, že rozhodovanie malého klubu bolo nahradené skutočným multilateralizmom, informuje portál RT.


Washington označil samit Skupiny G7 v Cornwalle za príležitosť na posilnenie „medzinárodného systému založeného na pravidlách“. Ide o tvrdenie, ktoré Čína spochybňuje.

„Sme presvedčení, že krajiny, veľké aj malé, silné alebo slabé, chudobné alebo bohaté, sú si rovné a že svetové záležitosti by mali byť riešené prostredníctvom konzultácií všetkých krajín. Časy, keď globálne rozhodnutia diktovala malá skupina krajín, sú už dávno preč,“ uviedol v sobotu hovorca čínskeho veľvyslanectva v Londýne.

Veľvyslanectvo poznamenalo, že jediný legitímny globálny „poriadok“ je založený na medzinárodnom práve podporovanom OSN. A nie na „takzvanom systéme a poriadku presadzovanom niekoľkými krajinami“. Peking podporuje „skutočný multilateralizmus“ založený na zásadách rovnakého zaobchádzania a spolupráce. Čína tiež odmieta „pseudomultilateralizmus“, ktorý slúži iba záujmom „malej skupiny“, dodal hovorca.

Chasbulatov: Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA, ktorí ho inštruovali ako riadiť Rusko
Prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sprevádzalo niekoľko „stoviek“ agentov CIA. Hovorili, čo má robiť počas pôsobenia vo funkcii. Tvrdí to Ruslan Chasbulatov, bývalý predseda ruského parlamentu, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Čína obvinila Washington z „rozdúchavania konfrontácie“ tým, že sa pokúša zhromaždiť národy G7 a vytvoriť tak jednotný front proti Pekingu.

Pokusy o „zoskupovanie“ proti Pekingu nebudú úspešné, uviedlo vo štvrtok tamojšie ministerstvo zahraničia. Vyzvalo tiež na „objektívnejší a racionálnejší“ prístup k medzinárodným vzťahom.

Čína už dlho tvrdí, že vplyv Washingtonu na globálne záležitosti slabne. Čínsky štátom financovaný Global Times v úvode tohto mesiaca uviedol, že „hospodárske a politické ťažisko sveta sa presunulo na východ“.

Muž sa počas letu pokúsil otvoriť dvere lietadla. Bolo nútené núdzovo pristáť (VIDEO)
Lietadlo spoločnosti Delta Air Lines muselo núdzovo pristáť po tom, čo sa muž pokúsil násilím otvoriť dvere stroja. Cestujúci zdieľali na sociálnej sieti zábery agresívneho pasažiera, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Lukáš Leca