Ako opísané z Poučenia z krízového vývoja, akurát rok a štáty sa zmenili. Charaktery nie
14 | 06 | 2021 I Ivan Brožík

Poučenie z krízového vývoja je hovorový názov dokumentu "Poučenie z krízového vývoja v strane a spoločnosti od XIII. zjazdu KSČ". (Ivan Brožík)


Schválil  ho 10. decembra 1970 Ústredný výbor KSČ. Dokument popisoval a interpretoval udalosti Pražskej jari a vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska. Poslanec (bez volieb) parlamentnej strany Tomáš Valášek napísal niečo podobné, s názvom: "Čaká nás zahraničnopolitický supertýždeň. O čo v ňom pôjde pre Slovensko?"


"Začína dnes samitom Severoatlantickej aliancie." Píše na sociálnej sieti poslanec Tomáš Valášek. A pokračuje. - "Nový americký prezident Joe Biden na ňom potvrdí americký záväzok, že v prípade núdze USA prídu na pomoc spojencom v Európe." V preambule vládnej vyhlášky 45/1955 Zb. sa píše: "Zmluva o priateľstve stvrdzuje úsilie o vytvorenie systému kolektívnej bezpečnosti v Európe. Založeného na účasti všetkých európskych štátov bez ohľadu na ich spoločenské a štátne zriadenie. Čo by umožnilo zjednotiť ich úsilie v záujme zabezpečenia mieru v Európe.

Belousovová: Mňa teda NATO nechráni!
Anna Belousovová je tvrdou kritičkou NATO od bombardovania Juhoslávie. Rezolútne hovorí, že ju NATO nechráni. V statuse na Facebooku Belousovová hovorí, že NATO považuje za nástroj USA na presadzovanie svojich záujmov. Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | René Skalný

Článok č. 3 "Varšavskej dohody"

"V záujme zabezpečenia spoločnej obrany a zachovania mieru a bezpečnosti budú sa Zmluvné strany bezodkladne spolu radiť v každom prípade, keď podľa názoru ktorejkoľvek z nich bude hroziť ozbrojený útok proti jednému štátu alebo niekoľkým štátom zúčastneným na Zmluve." Tomáš Valášek v statuse informuje, že "celou pointou Aliancie už vyše 70 rokov je garantovať, že v prípade útoku na jedného spojenca ho všetci ostatní ubránia." O tom istom bola aj Varšavská dohoda. Stačí sa k nej vrátiť. Akurát pán Vášek obrátil svetové strany.
Návrat k normálu podľa poslanca NR SR

"Ale Bidenov predchodca, Donald Trump, záväzok spochybnil, takže Bidenove slová budú pre spojencov vítaným návratom k normálu." Treba sa už len spýtať, do ktorého roku návrat. Nebodaj do roku 1955? "Krajina našej veľkosti, na okraji EÚ, potrebuje spojencov pre svoju bezpečnosť. A hoci tí západní, vrátane USA, nie sú dokonalí a vedia robiť chyby, lepších nenájdeme." Možno by sme vety s totožným obsahom našli v niektorej z učebníc občianskej výchovy z rokov socializmu. Akurát namiesto USA by v nich bol ZSSR.
Bidenovo stretnutie s Putinom "na Bidenovu žiadosť"

Ale no tak.... Už aj pred rokom 1989 by sa autor za takýto dôraz v duchu podlinkovej propagandy fakt hanbil. Viem o tom svoje. "Bidenova cesta po Európe pokračuje v utorok stretnutím s lídrami Európskej únie. Aj tu bude americký prezident naprávať chyby po svojom predchodcovi, ktorý povedal, že pointou EÚ je súperiť s USA." Píše Tomáš Valášek v statuse na sociálnej sieti. Tak nejak zvykne Rádio Vatikán iformovať o prijatiach štátnikov u Svätého otca.

Chmelár: Choré uvažovanie a zvrátená filozofia. Na čele NATO stojí čistý psychopat!
"Človek nemusí byť rusofil, aby pochopil, že toto je choré uvažovanie a zvrátená filozofia. Európa by sa mala zamyslieť nad tým, prečo má čoraz viac nepriateľov vo svete. Prečo nás Spojené štáty sťahujú do špirály nekonečných vojen a pretekov v... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ani sme nevedeli, že v USA bola "takmer zničená demokracia"

"Ani za Bidena nebudú vzťahy ružové – EÚ a USA sú takou zvláštnou kombináciou politických spojencov a hospodárskych súperov – ale čaká nás návrat k spolupráci v témach, na ktorých nám obom záleží. Tými hlavnými sú zníženie emisií a boj proti klimatickej zmene, ale za posledné roky sa pridali aj nové témy, napr. nové pravidlá hry pre sociálne siete, aby nemohli byť zneužité na zničenie demokracie, ako sa takmer stalo v USA." Konštatuje poslanec Valášek. treba dodať, že naši poslanci sa všeobecne zas raz poponáhľali a radšej už v predstihu zákonom znemožnili kritiku politikov na sociálnych sieťach. Byť "pápežskejší ako pápež" bolo heslom dňa za socializmu, načo ho meniť?
S EÚ áno, len nie pre živého Boha proti USA

"Slovensko podporuje navrhovanú novú smernicu EÚ, chce to však zosúladiť pozície s USA, ktoré zamýšľajú niečo podobné. Z USA, samozrejme, pochádzajú najväčšie sociálne siete, preto budú americké zákony obzvlášť dôležité, my z Európy správanie sietí vieme zmeniť len čiastočne." My sme totiž sprostí, podľa pána poslanca.
Triumf nad Putinom

Ďalšie konštatovanie znie ako z televíznych správ v Kórejskej ľudovodemokratickej republike: "vodca prišiel, vodca si prezrel, vodca pozdravil, vodca prijal. "Bidenova cesta sa končí stretnutím s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, na Bidenovu žiadosť. Americkí experti, s ktorými som minulý týždeň diskutoval, hovoria, že cieľ je jednoduchý: vyslať odkaz, že Washington si nepraje konflikt s Moskvou a je pripravený na dialóg. Ale nenechá si skákať po hlave, keď ruskí hackeri ukradnú citlivé dáta všetkých štátnych zamestnancov v USA, či sa pokúsia manipulovať americké voľby." Píše Tomáš Valášek a zabúda, že medzi jedno z prvých vyhlásení prezidenta Bidena možno zaradiť jeho slová - "Putin je vrah". To je skutočne tá najoptimálnejšia cesta k dialógu!
Bezpečnosť Slovenska

"Ak sa podarí napätie vo vzťahoch zmierniť, vo Washingtone bude zrejme nasledovať snaha o obnovenie systému kontroly konvenčných zbraní v Európe." Zvažuje poslanec valášek v statuse na sociálnej sieti. "Je v záujme Slovenska, aby sa obnovili jednak limity na počet zbraní, ako aj prelety, ktorými sa tieto limity monitorujú." Nijak nespomína prelety amerických bombardérov B-52 nad Slovenskom, ani nákupy zbraní na ministerstve obrany, ani skutočnosť, že už desiatky týždňov je Slovensko armádnym cvičiskom štátov NATO a USA.

"Ale bude tiež treba ustrážiť, aby tie limity neprišli na úkor bezpečnosti Slovenska." Píše Valášek a hodí sa už asi iba dodať - veru treba, ale nie v budúcom, ale hlavne už v prítomnom čase. Treba sa pozrieť bližšie na to, ako dáva rezort obrany Slovensko do záložne zvanej NATO.

Dnešný samit NATO za asistencie našej prezidentky vyhlási novú studenú vojnu
Dnes sa začala veľká "žúrka" NATO v Bruseli. Potentáti aliancie by mali v spoločnom vyhlásení podporiť návrh strategickej koncepcie nazvanej NATO 2030. V podstate ide o návrh na ešte väčšiu eskaláciu nepriateľstva voči Rusku a Číne. Komentátori... Čítať ďalej
14 | 06 | 2021 | Ivan Brožík