Očkovanie detí proti koronavírusu nie je správnou cestou (Thomas Mertens)
12 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Názor Thomasa Mertensa (Wochenblick)


Nemecká očkovacia komisia je proti očkovaniu detí proti koronavírusu


Virológ a predseda nemeckej Stálej očkovacej komisie (Stiko) Dr. Thomas Mertens nie je zástancom celonárodného očkovania detí od 12 rokov. Tvrdí, že nie je dispozícii dostatočné množstvo údajov. Očakáva sa však rozhodnutie komisie o očkovaní tých detí, ktoré boli už predtým choré.  V Bádensku-Württembersku ale takéto očkovanie už spustili.


Thomas Mertens poukazuje na to, že štúdia konzorcia Bionttech/Pfizer na 2 000 tínedžeroch netrvala dostatočne dlho. Nemožno preto s istotou hovoriť o zriedkavých vedľajších účinkoch či neskorších následkoch očkovania.


Jágr odmietol byť tvárou očkovacej kampane. Očkovať sa nedá, má dostatok protilátok
Hokejová hviezda a žijúca legenda Jaromír Jágr odmietol ponuku stať sa tvárou očkovacej kampane v Česku. Sám sa očkovať nechystá, pretože má dostatok protilátok. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Virológ si ale tiež myslí, že je veľmi pravdepodobné schválenie očkovanie proti COVIDu u tých detí, ktoré boli už predtým choré.


Odborník dôrazne varuje, aby sa očkovanie detí spájalo s otváraním škôl a školských zariadení.



Spoľahlivé vyhlásenia zažiaľ nie sú možné

Európska lieková agentúra (EMA)  chválila vakcínu konzorcia Biontech/Pfizer na očkovanie detí vo veku od 12 rokov 28. mája.


Mertens ale zdôrazňuje, že v súčasnosti nemožno robiť nijaké spoľahlivé vyhlásenie o tom, či prínos očkovania detí prevyšuje riziko nákazy COVIDom-19. Aj keď v USA a Kanade už zaočkovali asi 2 milióny detí vo veku nad 12 rokov, zatiaľ nie je k dispozícii dostatok vyhodnotených údajov.


V rozhovore pre NDR nemecký odborník položil otázku: „Aké výhody dáva očkovanie deťom?“ Nejde o nejaký obyčajný cukrík, ale o lekársky zásah, a ten musí byť aj náležite indikovaný.


Pundžáb nastoľuje očkovaciu diktatúru. Nezaočkovaným zablokuje SIM karty
Vláda pakistanskej provincie Pandžáb pritvrdila v očkovacom programe proti Covid-19. Tým, ktorí odmietnu očkovanie, zablokuje SIM karty, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Riziko multisystémového zápalového syndrómu (PIMS) je nízke ale je

V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že riziko nákazy COVIDom-19 v tejto vekovej skupine je vyššie ako riziko chrípkovej infekcie.


Virológ sa vyjadril aj k multisystémovému zápalovému syndrómom (PIMS alebo MIS-C) u detí, ktorý sa môže v ojedinelých prípadoch vyskytnúť po koronavírusovej infekcii. „Riziko PIMS je nízke, prognóza je dobrá,“- povedal Mertens  s poukázaním na štatistiky hlásení Nemeckej spoločnosti pre detské infekčné choroby (DGPI).



Očkovanie nemožno spájať s otváraním škôl

Nemecký virológ tiež dôrazne odmieta spájanie očkovania detí s otváraním škôl a školských zariadení. To by podľa jeho slov nebola správna cesta, uzatvára Wochenblick.


Dalo sa zabrániť až 85 percentám úmrtí na koronavírus (Szilvia Akbarová)
Komentár Szilvie Akbarovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
08 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová