Vojna policajtov? Najprv zistenia SIS o krokoch vyšetrovateľov. Teraz kritika šéfa polície na postupy SIS
10 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Všetko je zrejme ináč, ako si verejnosť doteraz myslela. Podľa informácií portálu HN takmer štyri mesiace disponujú najsilnejší ľudia v štáte informáciami o možnej manipulácii vyšetrovania niektorých prípadov. Najprv existovali zistenia SIS o krokoch vyšetrovateľov. Teraz prichádza kritika šéfa polície na adresu postupov tajnej služby voči mužom zákona. Otvorená vojna? Šéf polície pre HN tvrdo skritizoval SIS. Tajná služba úder vzápätí vrátila.


Najvyšší ústavní činitelia dostali prvú správu o podozreniach manipulácii vyšetrovania oveľa skôr, ako sa uskutočnilo ich stretnutie v budove SIS. Podľa portálu HN to vyplýva z vyjadrení policajného prezidenta Petra Kovaříka. Ten v rozhovore pre HN priznal, že spomínaná informácia bola riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúre doručená už 17. februára. Oboznámil sa s ňou aj on a informácie boli zaslané viacerým príjemcom.
Druhá správa prišla 26. marca

"Druhá správa prišla 26. marca 2021. O pár dní nato som vyvolal stretnutie s Generálnou prokuratúrou a Úradom inšpekčnej služby. Bavili sme sa už o ďalších krokoch,“ hovorí Kovařík pre portál HN. Spoločný rozkaz o zriadení špeciálneho tímu určeného na prešetrenie zistení SIS podpísal začiatkom mája. "Policajti, ktorých sa podozrenia týkajú, však stále majú jeho plnú podporu," píše portál HN.

Škandál! Sputnik nie je jediná vakcína s problémami. Milión vakcín na prasaciu chrípku štát niekde zapatrošil
Absolútny chaos! Slovensko síce už mesiace žije škandálom so Sputnikom, no ruská vakcína nie je jedinou očkovacou látkou, pri ktorej sa Slovensko prerátalo. Štát totiž ani netuší, čo sa stalo s miliónom vakcín na tzv. prasaciu chrípku, ktoré... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Obvinenie Vladimíra Pčolinského nestojí len na výpovedi jedného kajúcnika

Kovařik podľa HN trvá na tom, že obvinenie Vladimíra Pčolinského nestojí len na výpovedi jedného kajúcnika. Poukazuje aj na prekážky, ktoré brzdia vyšetrovanie. 29. apríla 2021 zaslal dožiadania o potvrdenie informácií a zbavenie mlčanlivosti na SIS.

Kovařik upozorňuje, že požiadavky zo strany SIS doteraz neboli vybavené. A SIS oponuje tým, že „dané tvrdenia sa zakladajú na neznalosti faktov,“ píše portál HN.
Žiadosti sú spracovateľmi vybavené

„SIS vybavuje všetky žiadosti orgánov činných v trestnom konaní spĺňajúce zákonom ustanovené náležitosti v najkratšom možnom čase. Bolo to aj v prípade žiadostí doručených dňa 7. mája 2021. Spracovateľmi sú už vybavené,“ reagovala pre HN hovorkyňa SIS, Zuzana Morávková.

Exvyšetrovateľ Šátek kriticky k procesným "zvláštnostiam" Žigovej kauzy
Elitný bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek najnovšie poukazuje na ďalší prípad, v ktorom faktor času negatívne ovplyvňuje vyšetrovanie. Ide o kauzu z korupcie obvineného Petra Žigu. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Ivan Brožík