Slovensko podľa CIA? Národ pastierov oviec, krajina chatrčí a trabantov
07 | 06 | 2021 I René Skalný

Americká spravodajská služba býva označovaná rôznymi superlatívmi. No elitní agenti CIA zo seba najnovšie urobili totálnych hlupákov, neschopných pracovať so základnými informáciami. CIA totiž Slovenskú republiku v oficiálnych materiáloch opisuje ako krajinu spred 200 rokov.


Zdrojom týchto nezmyslov má byť akási online encyklopédia The World Factbook. Ako informuje portál noviny.sk:

"The World Factbook je časť stránky americkej tajnej služby. Práve tu zverejňujú informácie o stovkách krajín z celého sveta. Vrátane Slovenska. Je to akási encyklopédia, ktorá vychádza od roku 1981. To znamená, že je to základná príručka informácií o všetkých krajinách sveta," vysvetľuje špecialista na terorizmus Ivo Samson.

No kým si tajná služba dáva skutočne veľmi záležať na textových informáciách, o fotografie zo Slovenska sa agenti príliš nezaujímali. Zrejme preto, lebo podľa nich žijeme v chatrčiach či jazdíme v trabantoch.

Šesť fotografií teda veľa toho o našej krajine nenapovie. "Netreba v tom vidieť žiadny zámer, ale je to zľahčenie si práce. Lebo podľa toho textu bolo treba vybrať aj nejaký ten charakter fotografií," kritizuje Samson.

Nord Stream 2: Washington uvoľňuje zovretie
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Iveta Machová

Chudobnejší než Kosovo či Macedónsko

Viac ako dvesto krajín sveta nájdete práve na Factbooku CIA. No tieto fotografie našu krajinu vykresľujú ako chudobnú. Dokonca vyzeráme podľa nich chudobnejší ako napríklad Kosovo či Macedónsko. "To je podľa mňa nezodpovedné, až na tú budovu parlamentu a Bratislavského hradu," tvrdí expert na terorizmus Jozef Klavec.

CIA nám zatiaľ na našu otázku, prečo agentúra použila práve tieto fotografie, neodpovedala. "Ja uvediem naozaj len takú pikantnosť. Ešte pred rokom 1989/1990 sa o Slovensku na Factbooku písalo, že je to národ pastierov, ktorí sa živia chovom oviec," dodáva Samson pre noviny.sk.

Závažné indície“ k vírusu z laboratória vo Wuchane. Výbor pre dohľad nad tajnými službami vyzýva Bidena, aby konal
Výbor pre dohľad nad tajnými službami v Kongrese USA požaduje, aby si politici a tajné služby vyjasnili, čo všetko vedia v súvislosti s pôvodom koronavírusu. Do centra pozornosti sa dostáva aj teória o laboratóriu v čínskom Wuchane, ako aj jeho... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová