Dánsko nechce prijímať utečencov. Podľa Nemcov si má Taliansko poradiť samé
06 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Mení sa prístup krajín k utečencom? Dánsky parlament prijal zákon o presídľovaní žiadateľov o azyl. Až do posúdenia ich žiadosti majú byť utečenci prichádzajúci do Dánska presídlení do niektorého zo štátov v EÚ. Dokonca aj mimo Európy. Nemecká vláda odmieta výzvu Talianska na presídlenie prichádzajúcich utečencov. Podľa Nemcov migračná situácia v Taliansku nie je ešte taká vážna, že je potrebná pomoc ďalších členských štátov.


Cieľom Dánska je prostredníctvom prijatého zákona odradiť migrantov od toho, aby vstúpili do krajiny. Návrh zákona predložila vláda premiérky Mette Frederiksenovou. Podporilo ju sedemdesiat poslancov, proti bolo dvadsaťštyri.

V praxi pôjde o iný postup pri prijímaní utečencov. Podľa portálu Magyarnemzet registrácia žiadateľov o azyl v Dánsku bude prebiehať na hraniciach. Potom budú utečenci odovzdaný do jednej z partnerských krajín EÚ. Až do doby posúdenia ich žiadosti o azyl. Podľa tlačových správ Dánsko o tejto záležitosti už rokuje s niekoľkými krajinami. Zatiaľ sa im nepodarilo dosiahnuť dohodu. Informuje Magyarnemzet.

Brusel plánuje centrálny digitálny archív pre všetky občianske preukazy a dokumenty občanov EÚ
Európska komisia chce zaviesť európsky systém digitálnej identifikácie. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dáni sa snažia o to, aby utečenci prestali predkladať žiadosti o azyl

EÚ spochybňuje zákon. Opatrenie nie je podľa nich v súlade s pravidlami EÚ. Zákon je v rozpore aj so solidaritou. Ak bohatá krajina ako Dánsko odmietne prevziať zodpovednosť, existuje veľké riziko, že krajiny prijímajúce oveľa väčší počet utečencov tak neurobia a vzdajú sa globálneho úsilia o nájdenie spoločných a udržateľných riešení.

OSN sa tiež vyjadrila kriticky. Dánsko sa podľa nich vzdáva zodpovednosti. Upozorňujú, že keď zákon vstúpi do platnosti, bude to znamenať násilné presídlenie žiadateľov o azyl. A zbavenie sa zodpovednosti za ochranu zraniteľných utečencov.
Nemecká vládna koalícia odmieta výzvu Talianska na presídlenie prichádzajúcich utečencov

Nemci podľa portálu Magyarnemzet poukazujú na to, že migračná situácia v Taliansku ešte nie je taká vážna, že je potrebná pomoc. Taliani sa bránia. Nemecko sa podľa nich musí podieľať na prijímaní utečencov. A prijať zhruba štvrtinu migrantov v pomere k počtu obyvateľov.

Podľa Talianskych úradov masy, ktoré do Talianska prichádzajú sú predovšetkým Afganci a Sýrčania. Tí  nechcú ísť do Talianska. Majú namierené predovšetkým do Nemecka. Informuje portál Magyarnemzet.

Chmelár: "Sľubotechna Fico zrejme stratil pamäť! Navrhuje niečo, čo kedysi zmietol zo stola"
"Gratulujem predsedovi Smeru-SD k prihláseniu sa k programu Socialistov.sk," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a aktivista Eduard Chmelár. Reagoval tak na Ficovu myšlienku presadiť 4-dňový pracovný... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková