Dáni toho majú už dosť! Azylové centrá pre migrantov začnú stavať v zahraničí
06 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Väčšina politikov v dánskom parlamente hlasovala za návrh, ktorý by umožnil spracovanie žiadostí o azyl v zámorských krajinách. Dáni chcú vytvoriť azylové prijímacie centrá v zahraničí, informuje portál Breitbart.


Nový návrh umožní dánskej vláde legálne zriadenie azylových prijímacích centier v zámorí. Minister pre prisťahovalectvo a integráciu Mattias Tesfaye už diskutoval o vytvorení centra s rwandskou vládou.
Liberáli spočiatku otáľali

Spočiatku sa liberálna strana zdráhala podpísať túto myšlienku. Hovorca strany Mads Fuglede uviedol, že parlament potrebuje mať právny základ, kým vláda bude uzatvárať zmluvy so zahraničnými krajinami.

Tesfaye začiatkom tohto týždňa poznamenal, že akúkoľvek dohodu uzavretú s inou krajinou v tejto veci potom predloží na schválenie dánskemu parlamentu Folketing. Po vyhlásení liberáli návrh schválili.

Dánsko nechce prijímať utečencov. Podľa Nemcov si má Taliansko poradiť samé
Mení sa prístup krajín k utečencom? Dánsky parlament prijal zákon o presídľovaní žiadateľov o azyl. Až do posúdenia ich žiadosti majú byť utečenci prichádzajúci do Dánska presídlení do niektorého zo štátov v EÚ. Dokonca aj mimo Európy. Nemecká... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nesúhlasí EK ani OSN

Európska komisia medzitým udrela na návrh a hovorca Adalbert Jahnz povedal: "To nie je možné podľa súčasných pravidiel EÚ alebo v rámci nového paktu pre migráciu a azyl."

"Vyvoláva to otázky týkajúce sa prístupu k azylovým konaniam a účinnému prístupu k ochrane," dodal Jahnz. Organizácia Spojených národov tiež kritizovala túto myšlienku a vyzvala Dánsko, aby v nej nepokračovalo.
Dáni sú najtvrdší

Dánska vláda vedená sociálnymi demokratmi je od nástupu k moci v roku 2019 jednou z najtvrdších v otázkach masovej migrácie v Európe.

Ako môžu očkovaní rozpoznať, že sa infikovali koronavírusom, ukazuje londýnska štúdia
Očkovanie proti koronavírusu chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Infikovanie po očkovaní však úplne vylúčiť nemožno. Dá sa rozpoznať podľa štyroch príznakov, píše Frankfurter Rundschau. Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Predsedníčka vlády Mette Frederiksenová vyzvala na zásah proti kriminalite migrantov a v apríli uviedla, že sýrski utečenci z bezpečných oblastí by sa mali vrátiť späť do svojej domovskej krajiny.
Ak nepotrebujete ochranu, bežte domov

"Ak ste utečenec, je to preto, že potrebujete ochranu. A ak táto potreba zmizne, pretože nie ste individuálne prenasledovaní alebo neexistujú žiadne všeobecné podmienky vyžadujúce ochranu, potom sa, samozrejme, musíte vrátiť do krajiny, z ktorej pochádzate,“ uviedla Fredricksenová.

V januári stanovila Frederiksenová cieľ nulového počtu nových žiadateľov o azyl , pričom uviedla obavy z dánskej sociálnej súdržnosti.

Prvý úsek plynovodu Nord Stream 2 je dokončený. Napriek sankciám USA
06 | 06 | 2021 | Diana Zaťková