Advokáti šokujú: „Čo urobíte, ak vám v čase pandémie príde armáda zhabať zásoby? Poďakujete!"
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Advokáti Marián Sivák a Peter Weis upozornili na nový protipandemický zákon, ktorý nazvali nočnou morou. Podľa nich sa totiž veľmi ľahko môže stať, že ak vám v októbri počas pandémie zaklope na dvere armáda, aby vám zhabala zásoby, vy budete môcť akurát tak poďakovať.



Miesto núdzového stavu protipandemický zákon

„Všetci sme čakali na medzirezortné pripomienkové konanie k pripravovanému protipandemickému zákonu. A čoho sme sa dočkali? Zmeny zákona o hospodárskej mobilizácii, bez akejkoľvek účasti odbornej aj širšej verejnosti, ktorý predčí aj najhoršiu legislatívnu nočnú moru,“ uviedli vo svojom blogu odborníci.

„Orgány štátnej moci získali bežným zákonom niektoré z oprávnení, ktoré mali doteraz iba na základe ústavného zákona,“ upozorňujú s tým, že žiaden núdzový stav už nebude potrebný, a teda ani vyhlásený.

Ticho pred búrkou. Daňovo-odvodovú reformu nepredstavili. Minister financií sľúbil už pred mesiacom, rezort mlčí
Na daňovo-odvodovej reforme pracoval už bývalý minister financií, teraz premiér Eduard Heger (OĽaNO). Matovičova daňovo-odvodová reforma mešká. Od zverejnenia prvého návrhu prešiel takmer mesiac. Matovič vtedy sľúbil, že detaily budú známe do dvoch... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Októbrová totalita?

„Pre prípad pandémie sa meníme z demokratického právneho štátu na totalitné zriadenie,“ dvíhajú varovný prst právnici, ktorí sa nedávno zviditeľnili zákazom vstupu klientom či potenciálnym zamestnancom, ktorí sú zaočkovaní, prípadne na očkovanie čakajú.

Peter Weis sa v minulosti obul aj do celoplošného testovania, ktoré nazval experimentom. Vyslúžil si tak prezývku diablov advokát. Teraz si zobral na mušku protipandemický zákon, píše portál eReport.sk.

Podľa právnikov ak si vláda zmyslí, že nastalo ohrozenie verejného zdravia II. Stupňa (napr. tzv. pandémia), tak sa to "zo zákona považuje za mimoriadnu udalosť, z ktorej je vyvodené obdobie mimoriadnej situácie, ktoré sa so zákona považuje za jeden z typov krízovej situácie. A už sme doma, v čase krízovej situácie totižto vláda SR „hospodársky mobilizuje“,“ upozorňujú z advokátskej kancelárie.

Obrovský úspech! Slovenskí vedci vynašli liek na koronavírus, teraz hľadajú investora
Slovenskí vedci majú svetu skutočne čo ponúknuť! Už v apríli 2020 začal vedecký tím spoločnosti AXON Neuroscience pracovať na hľadaní lieku proti COVID-19 a zároveň vyvíjal vakcínu účinnú proti koronavírusu. A dnes sa zdá, že liek, ktorý môže... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Mobilizáciu sme tu nemali od druhej svetovej

Hospodárska mobilizácia môže podľa právnikov znamenať aj to, že vás štát môže pripraviť doslova o všetko, vrátane ľudskej dôstojnosti.

Pri riešení tejto situácie nie sú právnici veľkí optimisti. „Čo urobíte, ak vám v čase Veľkej októbrovej pandémie príde armáda spapať kravičku a sliepočky? Poďakujete. Na Slovensku totiž aktuálne už neexistujú prostriedky rýchlej a účinnej právnej nápravy," varujú.

"A ak k vám okrem armády zavíta aj poriadna inflácia, otázka znie: Ako ste si pestovali vzťahy so susedmi počas doby konzumu, ktorá zjavne končí? Prajeme veselé premýšľanie, času máte celé leto,“ dodávajú advokáti z kancelárie Weis & Partners.

Chmelár: "Sľubotechna Fico zrejme stratil pamäť! Navrhuje niečo, čo kedysi zmietol zo stola"
"Gratulujem predsedovi Smeru-SD k prihláseniu sa k programu Socialistov.sk," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a aktivista Eduard Chmelár. Reagoval tak na Ficovu myšlienku presadiť 4-dňový pracovný... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková