Sputnik rekordy neláme. Hrozí, že skončí v koši!
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Čakáreň na ruskú neregistrovanú vakcínu Sputnik V sa spustila na začiatku mesiaca. Zatiaľ ale Sputnik rekordy netrhá. Podľa programátora Jana Suchala zo Slovensko.Digital sa na očkovanie Sputnikom prihlásilo za tri dni iba 5 275 záujemcov.



Kde je tých 300 tisíc záujemcov?

Pri kúpe neregistrovanej vakcíny argumentoval vtedajší premiér Igor Matovič záujmom až 300 tisíc občanov, ktorí sa chcú dať zaočkovať výlučne ruskou vakcínou. Teraz však hrozí, že budeme musieť Sputnik V zlikvidovať, píše portál startitup.sk.

Polovica dávok Sputnika má expiráciu už v júly. S možnosťou likvidácie už počíta aj ministerstvo zdravotníctva. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský  by mal vypracovať plán, ako Slovensko naloží s nevyužitými vakcínami proti ochoreniu COVID-19. Požiadal ho o to financmajster Matovič.
Možno nám zostanú milióny dávok

Slovensku podľa Matoviča môže hroziť, že mu ostanú milióny vakcín proti ochoreniu COVID-19. „Pred dvoma týždňami som žiadal ministra zdravotníctva, aby predložil jasný písomný plán, akým spôsobom bude Slovensko nakladať s vakcínami, ktoré by nám potenciálne mohli ostať, komu ich chceme predať,“ uviedol Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

Nikto, samozrejme, nechce, aby sa stalo, že sa nenájdu kupcovia a v chladničkách ostanú preexspirované vakcíny.

Matovič si však myslí, že aj nízky počet prihlásených je „po obrovskej trojmesačnej kampani proti Sputniku obrovský úspech“.
Dôchodcom by asi vyhovoval viac

Na margo vekového obmedzenia na očkovanie poznamenal, že v 60 krajinách svete nie je vekové obmedzenie pre Sputnik. Na Slovensku sa ním môžu očkovať ľudia vo veku od 18 do 60 rokov. „Skôr to je otázka na ministerstvo zdravotníctva, prečo je na Slovensku obmedzenie a prečo v 60 krajinách nie je,“ skonštatoval.

Vakcína Sputnik V nie je riadne registrovaná v EÚ a chýba k nej kompletná dokumentácia. Musia si toho byť plne vedomí tak občan v pozícii prijímateľa vakcíny, ako aj lekár, ktorý vakcínu podáva. Zároveň zatiaľ nie všetky krajiny akceptujú ruskú vakcínu pri vstupe na ich územie.

EMA odsúhlasila očkovať Pfizerom deti od 12 rokov. Izrael varuje pred súvislosťou očkovania so zápalom srdca u mladých
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková