Lavrov: "Budeme rokovať o ľudských právach, ale začnime zatýkaním demonštrantov v americkom Kapitole"
01 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Tento mesiac sa americký  prezident Joe Biden stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom v Ženeve. Biden už dopredu odhalil, že mieni nastoliť aj otázku ľudských práv. Moskva vyhlásila, že sa diskusii nebráni, pokiaľ pôjde oboma smermi, informuje portál RT.





Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rámci svojej tlačovej konferencie v pondelok vyhlásil, že „sme pripravení hovoriť, nemáme nijaké tabuizované témy. Budeme diskutovať o všetkom, čo považujeme za potrebné. Budeme pripravení odpovedať na otázky, ktoré bude klásť americká strana. To platí aj pre ľudské práva.“
Práva opozície

Povedal však, že jedna otázka, ktorá bude pravdepodobne na stole, je pre Bidena oveľa bližšie k domovu, ako iné. „Napríklad so záujmom sledujeme prenasledovanie osôb, ktoré sú obvinené z nepokojov 6. januára tohto roku“ vo Washingtone.

Lavrov dodal: „Deje sa veľa skutočne zaujímavých vecí z hľadiska práv opozície a ochrany týchto práv.“

Spoločný štát Ruska, Bieloruska a Ukrajiny, nočná mora Západu
„Som ohromený, ako šikovne roztrhali slovanské národy. Európa sa pritom zjednotila do EÚ po vzore Sovietskeho zväzu. A Slovanov sa snažia rozoštvať všetkými možnými spôsobmi. Prečo? Boja sa! Sme vyvinutejší a tvorivejší. Spolu sme sila!“ Zaznelo v... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič


Jeho komentáre zazneli len deň po tom, čo Biden vyhlásil, že počas prejavu Pamätného dňa v Delaware zaujme tvrdý postoj k otázkam občianskych slobôd.

"Stretávam sa s prezidentom Putinom o pár týždňov v Ženeve a dávam jasne najavo, že nebudeme stáť bokom a nedovolíme mu, aby tieto práva zneužil," uviedol. "Je čas pripomenúť všetkým, kto sme."

V rámci vyšetrovania útoku zo 6. januára na budovu Kapitolu, keď sa davy ľudí tlačili do sídla zákonodarného zboru a politici a zamestnanci sa škriabali do bezpečia, bolo identifikovaných viac ako 400 ľudí.  Pri incidente zahynulo päť ľudí vrátane policajta a zastrelenej demonštrantky.

Rusko na hraniciach zoradí nové vojenské formácie vyzbrojených najnovšími zbraňami
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Dvojsečná zbraň

V marci Biden podpísal platnosť sankcií proti ruským úradníkom, o ktorých tvrdil, že sú za uväznením opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného podporovaného Západom.

Ako aj za údajné  porušovanie ľudských práv počas kontroly následných protestov. Moskva tieto tvrdenia odmieta a tvrdí, že prípad považuje za vnútornú záležitosť.

Biden a Putin sa stretnú na svojom prvom osobnom summite od nástupu amerického prezidenta do funkcie. Kremeľ uviedol, že očakáva nastolenie niekoľkých dôležitých otázok, ale obnovenie vzťahov je nepravdepodobné.

Nemeckí hokejisti sa na vlastné oči presvedčili, že Európa o Kryme klame
Tréner hokejového klubu Geronimo Stars Viktor Trippel navštívil Krym už štvrtýkrát. „Pri každej návšteve polostrova si všímam, že sa mení a vždy k lepšiemu“. Uviedol Iz.ru. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič