Čína uvoľnila rodinnú politiku; povolila párom mať až tri deti
31 | 05 | 2021 I tasr

Čínska vláda v pondelok opäť uvoľnila rodinnú politiku a povolila párom mať až tri deti, informovali agentúry DPA a AP s odvolaním sa na miestne média.


K uvoľneniu došlo v súvislosti s posledným sčítaním obyvateľstva, ktoré ukázalo, že čínska populácia starne.

"Implementácia zákona, ktorý povoľuje mať párom tri deti, a ďalšie podporné opatrenia majú napomôcť vylepšiť štruktúru čínskej populácie," píše sa v správe médií po pondelkovom zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktorý hostil prezident Si Ťin-pching.

Čína zaviedla "politiku jedného dieťaťa" v roku 1979 so snahou spomaliť rýchly nárast populácie. Opatrenie bolo zrušené v roku 2016, čínska vláda vtedy povolila občanom mať dve deti. V roku 2016 Čína zaznamenala mierny nárast počtu pôrodov. Od roku 2017 však miera pôrodnosti v Číne neustále klesá. Údaje ukazujú, že v roku 2020 bolo v Číne približne desať miliónov registrovaných pôrodov, čo je o 15 percent menej než v roku 2019.

Zmena tak nepriniesla očakávanú populačnú explóziu; emancipované čínske ženy totiž často odkladajú alebo sa vyhýbajú pôrodu a mladé páry obviňujú z neschopnosti založiť si rodinu rastúce náklady na živobytie či nedostatočnú pomoc od štátu.

Očakáva sa, že počet čínskych dôchodcov sa do roku 2025 zvýši na 300 miliónov.

Mladí majú už obmedzení dosť! Ďalšie zatýkanie v nemeckom Stuttgarte
V sobotu večer stovky mladých ľudí v nemeckom Stuttgarte porušili obmedzenia Covid-19. Pokus nemeckej polície o rozptýlenie davu skončil stretmi, ktoré si vyžiadali päť zranených dôstojníkov. Kvôli Covid-19 sú v meste stále zakázané veľké... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková