Viktor Orbán britským novinárom: Poďte sa pozrieť, maďarské médiá sú slobodné
30 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Návšteva maďarského premiéra vo Veľkej Británii priniesla rôzne pohľady médií. Po stretnutí s Borisom Johnsonom odpovedal Viktor Orbán na otázky novinárov pred Downing Street 10. Britských novinárov pozval do Maďarska, aby sa presvedčili, že maďarské média sú slobodné.
Maďari klopali na brány Londýna už niekoľko mesiacov

Orbánova návšteva podľa BBC vyvolala aj protesty antirasistických organizácií. Proti Orbánovej návšteve protestovali pred Downing Street 10. Orbánove reakcie na otázky novinárov prináša maďarský portál 444.

Piatkovú návštevu maďarského predsedu vlády v Anglicku hodnotili mnohé maďarské a britské média. Maďarský portál 444 prináša okrem iného aj informácie BBC. Podľa britskej spravodajskej stanice sa stretnutie Viktora Orbána s Borisom Johnsonom uskutočnilo na žiadosť maďarskej vlády.

BBC sa podľa portálu 444 zaujímala hlavne o to, prečo sa Johnson chcel stretnúť s Orbánom, ktorý je v kruhoch EÚ taký nepopulárny. "Podľa protokolu o medzinárodnej diplomacii ak členský štát EÚ výslovne žiada o stretnutie, nie je vhodné túto žiadosť odmietnuť. A Maďari klopali na dvere v Londýne už niekoľko mesiacov," píše odpoveď pre BBC portál 444.

Kresťania si pripomínajú slávnosť Najsvätejšej Trojice
Týždeň po slávnosti Zoslania Ducha Svätého slávia katolíci, evanjelici i ďalší kresťania slávnosť Najsvätejšej Trojice, ktorá je jedným zo základov viery. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Orbán novinárom hovoril o vypočúvaní Johnsonom a pozval ich do Maďarska

Na otázky novinárov odpovedal maďarský premiér pred Downing Street 10. Uznal, že Johnson ho vypočúval o nezávislosti maďarských súdov. O tom, v akom stave je sloboda tlače. Musel odpovedať na otázky o maďarských komunitách LGBTQ. A na otázky o imigračnej a antiimigračnej politike.
Názor, že nezávislosť médií je v Maďarsku oklieštená, držia pri živote ľavicoví aktivisti

Orbán novinárom povedal, že Maďarsko je západná, demokraticky orientovaná krajina a neexistuje žiadny prípad, ktorý by potvrdil, že maďarské súdy nie sú nezávislé. Súdy patria podľa Orbána v Maďarsku k najlepším na európskom poli. Tlač je slobodná a antisemitizmus neexistuje. Zdôraznil, že ho neprekvapuje, že s tým mnohí nesúhlasia. Vníma to ako politickú otázku, ktorá udržiava pri živote ľavicových aktivistov.

Čínska nákladná vesmírna loď sa spojila s modulom budovanej orbitálnej stanice
Čínska nákladná vesmírna loď s vybavením a zásobami sa úspešne spojila s hlavným modulom budúcej čínskej vesmírnej stanice na obežnej dráhe Zeme, informovali v nedeľu štátne médiá. Správu priniesla agentúra AFP. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Pomenovanie vecí je súčasťou demokracie

"Uznal antiimigráciu, ale bol na ňu obzvlášť hrdý. Pýtali sa ho, prečo hovoril o moslimských okupantoch v súvislosti s prisťahovalcami. Pomenovanie vecí je súčasťou demokracie. Odpovedal Viktor Orbán britským novinárom, píše portál 444.
Silné výroky

V rozhovore mal niekoľko silných výrokov. Ten, ktorý sa týkal slobody tlače, prináša portál 444. "Ak prejdete k maďarskému novinárovi a požiadate o tlač, ktorá útočí na vládu, môžete si vybrať z desiatok,“ povedal Viktor Orbán. Naznačil, že kampaň proti Sorosovi bola smiešna a Maďarsko má tretiu najľudnatejšiu židovskú komunitu v Európe. Na adresu Sorosa povedal: „Je talentovaný a bystrý maďarský podnikateľ, silný rival, ktorý pracuje pre prisťahovalcov."

Proti Orbánovej návšteve protestovali antirasistické organizácie pred Downing Street 10. Informuje portál 444 podľa zdroja BBC.

Azonnali: Viktor Orbán sa stal ústrednou postavou kultúrnej vojny na Slovensku
30 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová