Penta predáva Aero Vodochody. S obchodom pomáha Oszkár Világi. Vyhliadli si Jaroslava Naďa
30 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Penta po pätnástich rokoch predáva najväčšiu českú leteckú fabriku Aero Vodochody. Do oka padla vláde Viktora Orbána. S rokovaním mu pomáhaja aj konzervatívny podnikateľ András Tombor. S dotiahnutím obchodu údajne pomáha aj šéf Slovnaftu a ďalší Orbánov spojenec Oszkár Világi.

Hodnota firmy sa odvíja od toho, aké má podpísané objednávky. Aero Vodochody si preto vyhliadli ministra obrany Jaroslava Naďa. Mohol by totiž v dohľadnom čase objednať ich najnovší produkt s označením L-39 NG.

Aero Vodochody patrili v 80. rokoch ku klenotom československého priemyslu. Fabrika dnes zamestnáva 1 350 ľudí. Vlastníkom je skupina Penta. Firmu však predáva. Biznismeni, ktorí sú zainteresovaní do predaja, hrajú o čas. Potrebujú objednávky čo najskôr. Vývoj novej verzie L-39 NG stál desiatky miliónov eur. Návratnosť je v nedohľadne. Fabrika vykazuje stratu. Penta potrebuje čo najskôr podpísať kontrakty. Zvýšiť hodnotu firmy a vypýtať si za ňu čo najviac. Stanovisko týždenníka Hrot v tlačenom vydaní prináša Denník N.

Obchod skomplikovala Babišova vláda. Doteraz nové lietadlo nekúpila. Do jesenných volieb to už nestihne. O to viac rastie význam iných potenciálnych zákazníkov. Jedným z nich je aj Slovensko, ktoré využíva pôvodné albatrosy z 80. rokov.

"Ministerstvo i Aero tvrdia, že maďarskí biznismeni ani sprostredkovateľ Világi nie sú zapojení do rokovania o cvičných lietadlách. Na vyjednávaniach sa podľa nich zúčastňuje výlučne súčasný manažment Aera Vodochody," píše portál Denník N.

Greksa: Zverejnenie tajnej správy SIS zakope koalíciu pod najhlbšiu zem a opozícia získa
Utajovanie správy SIS zo stretnutia našich desiatich najvyšších verejných činiteľov, ktorú riešili aj v parlamente, sa mnohým vôbec nepáči. Patrí k nim aj hudobník Marián Greksa. V statuse sa pýta, čo vlastne bráni zverejneniu... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Záujem Slovenska potvrdila hovorkyňa Aera Tobiáš Tvrdík

„Naša ponuka pre Slovensko je založená na dlhodobej strategickej spolupráci. Súčasťou ponuky je desať moderných lietadiel L-39 NG vo vyzbrojenej verzii. Spolupráca na rozvoji samostatného výcviku pilotov, ako aj ponuka rozsiahlej priemyselnej spolupráce." Stanovisko hovorkyne Aera Tobiáš Tvrdík prináša Denník N. Aero zdôrazňuje, že ponuka lietadiel slovenskému ministerstvu s predajom fabriky nesúvisí.
Ministerstvo obrany chce počas Naďovej éry stihnúť podpísať aj cvičné lietadlá

Ministerstvo obrany v súčasnosti plánuje nákup minimálne desiatich cvičných lietadiel. Ich predpokladaná hodnota je 150 miliónov eur. O dodávateľovi nie je rozhodnuté. Nákup je podľa ministerstva potrebný ako doplnok k dvojmiliardovému projektu stíhačiek F-16. Podpísala ho ešte Pellegriniho vláda.

Doteraz boli síce Naďovou prioritou investície do pozemných síl, ale ministerstvo chce pod vedením súčasného ministra stihnúť podpísať aj nákup cvičných lietadiel. Stanovisko hovorkyne Martiny Kovaľ Kakaščíkovej prináša Denník N.

Čínsky bombardér "boh vojny na nebesiach" bude schopný vyhnúť sa americkým radarom
30 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Naď má prvé stretnutie v Čechách za sebou

Česká fabrika hostila ministra Naďa v júni minulého roka. Delegácii prezentovali výhody stroja L-39. Nechali ho posedieť v kokpite. Prototyp mohol „ohmatať“. V apríli tohto roka prileteli Česi so svojím prototypom na letisko Sliač. Predviedli sa a slovenskí piloti si mohli prototyp odskúšať. Na TA3 o tom informoval podľa Denník N aj Hlačík.
Predaj sa zasekol. Penta sa vyhráža. S obchodom pomáha aj Oszkár Világi

Vstup nových vlastníkov sa na určitý čas zasekol. Transakcia mala byť hotová ešte vlani v lete, 49 percent mala prevziať česká zbrojárska firma Omnipol a 51 percent maďarskí podnikatelia. Najnovšie sa podľa Denníka N hovorí o polovici tohto roka. Ekonomický týždenník Hrot napísal, že Penta už nemá trpezlivosť. Podľa informácií, ktoré priniesol Denník N, ak sa skupina nerozhodne, pošlú firmu do insolvencie. Preto bol z Bratislavy povolaný aj skúsený manažér Világi. Ten má pomôcť dokončiť obchod medzi Pentou a Maďarmi. Na otázky Denníka N Világi neodpovedal.
Zobudil sa konkurent

"O slovenskú zákazku bojujú aj z Talianska. Naďovmu ministerstvu ponúkajú najnovší cvičný model Aermacchi M-345. Aj táto skupina už zanechala na Slovensku svoju stopu. Jedna z jej divízií, Alenia Aeronautica, dodala druhej vláde Smeru dve dopravné lietadlá Spartan za 100 miliónov. Firmu v minulosti na Slovensku zastupoval kamarát Roberta Fica, zbrojár Miroslav Výboh. To jej mohlo uľahčiť prístup k politikom Smeru. Hovorca manažmentu talianskeho výrobcu odmietol spojenie s Výbohom," píše Denník N.

Prehovorila mladá žena, ktorú mal zneužiť poslanec OĽaNO Ján Herák
Poslanec parlamentu za hnutie OĽaNO Ján Herák má poriadny problém. V pondelok si vyzdvihol obvinenie vyšetrovateľa zo sexuálneho zneužívania a ohrozovania mravnej výchovy maloletej. Nateraz podľa neho stačí, že si pozastavil členstvo v poslaneckom... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Veľkorysé sľuby

Česi si aj pri talianskej konkurencii v slovenskom ťažení veria. Ich ponuka podľa nich pre Slovensko vyzerá zaujímavo. Okrem samotných lietadiel sľubujú veľkorysé subdodávky pre štátnu opravárenskú firmu LOTN z Trenčína. Podobný sľub však padol aj za éry Smeru. Martin Glváč v tichosti kupoval útočné pušky od Českej zbrojovky z Uherského Brodu. Obhajoval to tým, že vybavil subdodávky pre opravárenský podnik Nováky a dvesto ľudí v hladovej doline dostalo prácu. Krátko po podpísaní kontraktu už bolo o 200 pracovných miestach ticho, upozorňuje Denník N.
Naďovi ľudia odkazujú: Nekonšpirujte

Prípadná slovenská zákazka je pre Aero dôležitá, avšak nie je jediná. Firma sa pochválila, že sa jej podarilo dohodnúť dodávku lietadiel pre Senegal i Vietnam. Tieto obchody podľa dostupných informácií zatiaľ nie sú úplne dotiahnuté. Ako významný zákazník sa aktuálne javí aj Maďarsko. Chce kúpiť cvičné lietadlá do roku 2026. Podľa Denník N aj preto akvizícia fabriky podporu Orbána. maďarský premiér sa netají víziou vytvoriť silného domáceho výrobcu vojenského materiálu.
Ovplyvňujú rozhodnutia Naďa dobré vzťahy OĽANO s maďarským premiérom?

„Môžeme deklarovať, že do výberu akejkoľvek vojenskej techniky nevstupujú žiadne vonkajšie faktory. Dôležité sú jasne stanovené kritériá. Predovšetkým kvalita, technická spôsobilosť, cena a zapojenie obranného priemyslu. Vami ponúkaná konštrukcia sa nám zdá až na hranici konšpiračného prístupu,“ odpovedalo ministerstvo na otázku Denníka N.
Kto bude stáť za Aero Vodochody v čase, keď bude vyrábať lietadlá pre Slovensko

Na českej strane so skupinou Omnipol, zbrojár Richard Háva. Tejto firme sa darilo hlavne v časoch vlády Mirka Topolánka. Na maďarskej strane je hlavným hýbateľom András Tombor. Poradca prvej vlády Viktora Orbána v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Čínska nákladná vesmírna loď sa spojila s modulom budovanej orbitálnej stanice
Čínska nákladná vesmírna loď s vybavením a zásobami sa úspešne spojila s hlavným modulom budúcej čínskej vesmírnej stanice na obežnej dráhe Zeme, informovali v nedeľu štátne médiá. Správu priniesla agentúra AFP. Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Orbánovi biznismeni

Tombor je známy ako talentovaný podnikateľ. Jeho hlavnou oblasťou podnikania boli reklama a médiá. Kúpil konzervatívny portál Mandiner. Ten drží jasnú orbánovskú líniu. Koncom minulého roka Tombor reklamný trh opustil. Podľa niektorých maďarských médií to súvisí práve s jeho novým českým biznisom.

Ďalším vplyvným mužom je Lőrinc Mészáros, ktorý s Tomborom podnikal. Môže vystupovať ako Orbánov biely kôň. Nad jeho majetkom by v takomto prípade mal skutočnú kontrolu Orbán. Podľa zdrojov Denníka N údajne on pomáha Tomborovi dotiahnuť český biznis. Mészáros v roku 2017 s českým Energetickým průmyslovým holdingom kúpil maďarskú tepelnú elektráreň Mátra. Česká strana mu neskôr svoj podiel predala.

Azonnali: Viktor Orbán sa stal ústrednou postavou kultúrnej vojny na Slovensku
30 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová