Bekmatov: Bieloruský „nevinný novinár“ Protasevič pôsobil v neonacistickom batalióne Azov
30 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Škandál okolo „únosu“ lietadla bieloruskými orgánmi riadenými prezidentom Alexandrom Lukašenkom neutícha. Na povrch sa však vyplavujú aj informácie, kto je vlastne bieloruský „novinár“ Roman Protasevič. Viac o ňom napovie aj status Artura Bekmatova, predsedu strany Socialisti.sk.


Roman Protasevič rozhodne nie je také neviniatko, ako ho vykresľujú mnohé krajiny EÚ a USA. Ba práve naopak. Svedčí o tom aj status na sociálnej sieti.Ppredseda strany Socialisti.sk Artur Bekmatov zverejnil pár riadkov a tiež fotografií bieloruského protivládneho aktivistu, ktoré ho vrhajú do úplne iného svetla. Protasevič totiž mal pôsobiť v neonacistickom batalióne Azov.
Fotky namiesto slov

V príspevku dáva Bekmatov väčší priestor fotkám ako slovám. V ostatných dňoch boli informácie o účasti Protaseviča v bojových operáciách na juhovýchode Ukrajiny ignorované. Alebo boli označené za dezinformácie.

„Ponúkam zopár fotografií pána aktivistu ešte v čase, keď bol členom bataliónu Azov. Neo-nazi symbolikou sa to tam len hemží,“ píše mladý predseda strany Socialisti.sk, podľa ktorého Protasevič sa dokonca svojho času objavil aj na obálke propagandistického plátku Azovu s názvom Čierne slnko.

&id=144236145934519
Účasť Protaseviča na bojových operáciách na juhovýchode Ukrajiny sa ignorovala

Bekmatov uvádza, že logo časopisu musel zakryť, lebo Facebook publikovanie tejto fotografie považuje za šírenie neo-nazi symboliky a stránky blokuje. „Kritika tejto polovojenskej organizácie sa v našich zemepisných šírkach neguje argumentáciou o kremeľskej propagande, ale na porušovanie ľudských práv príslušníkmi Azovu upozornila v roku 2016 aj Amnesty International. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva obvinil Azov z porušovania vedenia vojny masovým rabovaním, mučením, únosmi novinárov, krutým zaobchádzaním či sexuálnym násilím. Pobúrenie vyvolalo aj využívanie elektrického prúdu či dusenia vodou (tzv. waterboarding) pri vypočúvaniach civilných osôb a americký Kongres zakázal Ukrajine používať finančné prostriedky z USA na podporu bataliónu Azov pre jeho neonacistickú orientáciu,“ píše Artur Bekmatov.

Eduard Chmelár: Žijeme z obrovskej veže lží. Životopis Romana Protaseviča
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová