Eskalácia napätia vo vzdušnom priestore. Rusko nedovolilo dvom lietadlám z EÚ pristáť v Moskve
29 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Po tom, čo sa letecké spoločnosti EÚ vyhýbajú bieloruskému vzdušnému priestoru, Rusko odmietlo lietadlám spoločností Air France a Austrian Airlines pristáť v Moskve. Obe spoločnosti následne lety odvolali.


V ruskom vzdušnom priestore sa súčasne nachádzali aj  iné európske lietadlá,  informuje businessinsider.de.



V spore medzi EÚ a Bieloruskom zohráva čoraz väčšiu úlohu Rusko

Ide o ďalší krok v eskalácii sporu po vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku. Rusko, blízky spojenec Bieloruska, uzavrelo svoj vzdušný priestor pre niekoľko leteckých spoločností z EÚ.


Lety Air France z Paríža do Moskvy a Austrian Airlines z Viedne do Moskvy nedostali povolenie na použitie ruského vzdušného priestoru. Informovali obe letecké spoločnosti. Následne boli lety zrušené.


Putin o „nútenom pristátí“ v Minsku: „Veľa kriku pre nič“
Ruský prezident pripomenul, že v roku 2013 bolo lietadlo letiace z Ruska s bolívijským prezidentom Evom Moralesem „uzemnené“ vo Viedni. „Samotného prezidenta z neho dokonca vyviedli. A vtedy nič. Ticho“. Uviedol Rbc.ru. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Vo vyhláseniach oboch leteckých spoločností sa uvádza, že v súlade s nariadením EÚ sa chceli vyhnúť vzdušnému priestoru Bieloruska. EÚ sa dohodla na takomto kroku po tom, čo bieloruské vzdušné sily prinútili pristáť lietadlo Ryanair v Minsku, hoci z Atén to malo namierené do Vilniusu . Na palube lietadla bol bieloruský opozičník s priateľkou. Oboch po pristátí zadržali.



Kremeľ tvrdí, že s odmietnutím povolenia na pristátie nemá nič spoločné

Hovorca ruskej vlády vyhlásil, že Kremeľ nemá nič spoločné o odmietnutím povolenia pre oba lety pristáť v Moskve. Je to vecou Leteckého úradu.


Podľa Katji Leikertovej z CDU je ruský postup neakceptovateľný, adresovala Moskve varovné slová. Uviedla, že krajina by mala mať záujem na zabezpečení hladkého priebehu leteckej dopravy s najväčším spoločným hospodárskym priestorom na svete. „Ak sa z takého postupu Moskvy stane pravidlo, 27 členských krajín Európskej únie bude musieť  spoločne zareagovať.“


Na stránke Flightradar bolo vidieť, že v ruskom vzdušnom priestore sa nachádzali aj ďalšie lietadlá, niektoré z EÚ. Medzi nimi bolo aj lietadlo z Varšavy do Moskvy poľskej leteckej spoločnosti LOT, ktoré sa na základe nariadenia Európskej únie tiež vyhlo bieloruskému vzdušnému priestoru. Aj stroje holandskej leteckej spoločnosti KLM a Lufthansy Cargo prelietavali cez ruský vzdušný priestor, dodáva businessinsider.de.


Máte ambície v médiách či v politike? Buďte rusofób! (Ivan Brožík)
Pred viac ako tridsiatimi rokmi stačilo byť dobrý a iniciatívny "západofób". Dnes je to naopak - cestou k úspechu je "rusofóbia". Niekedy dokonca aj u tých istých. Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Ivan Brožík