Koľko miliónov sme dali za MOM-ky a koľko ešte len dáme? Ministerstvo sa vyhýba odpovedi
27 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Rezort zdravotníctva drží bobríka mlčanlivosti. Nemieni komentovať, koľko sa doteraz vynaložilo a koľko sa ešte len vynaloží na antigénové testovanie. 


Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová vôbec neodpovedala na otázku, koľko už štát zaplatil za mobilné odberové miesta (MOM) a dokedy ich plánuje financovať.

„Testovanie bolo v čase vážnej epidemickej situácie účinnou prevenciou na zachytenie vírusu u bezpríznakových ľudí. Tým sa eliminovalo jeho ďalšie nekontrolovateľné šírenie a chránilo sa zdravie a životy ľudí,“ uviedla vyhýbavo.
Číslam sa vyhýbajú

Eliášová iba pripomenula, že sa sieť tzv. MOMiek už mierne okresala, skončilo ich približne 116.

Mesík: "EMA schválila liek na Covid tisíckrát drahší ako Ivermektín. Pri takej sume, čo tam po vedľajších účinkoch"
Aktivista a politik Juraj Mesík priniesol na sociálnej sieti radostnú správu. Európska lieková agentúra (EMA) schválila liek Sotrovimab na liečbu covidu-19, ktorý je tisíckrát drahší ako Ivermektín. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


„Chceme sieť MOM v budúcnosti nastaviť v takom rozmere, aby sme v prípade zhoršenia situácie mohli testovanie ľuďom zabezpečiť. Víziou je spojenie antigénového a PCR testovania v jednej MOM. Aktuálne majú antigénové MOM zmluvy platné do 30. júna,“ zopakovala Eliášová.

Rezort aktuálne analyzuje aj možnosti skríningu odpadových vôd a následného PCR testovania, ktoré by umožnilo v predstihu lokalizovať ohniská vírusu a nastavovať opatrenia, píšu Parlamentné listy.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva už monitoring odpadových vôd robia a podľa ministerstva sa javí ako účinný nástroj. Testovanie sa bude pri zhoršení epidemickej situácie a prípadného vzniku ohniska realizovať aj na konkrétnych školách či vo veľkých podnikoch.

Blaha: "Lipšic si masíruje svoje komplexy menejcennosti. Ak by Pčolinský povedal pravdu, je to jeho koniec!"
Poslanec parlamentu za Smer Ľuboš Blaha hodnotí na svojej facebookovej stránke situáciu na Slovensku jednoznačne. "To, čo sa stalo v parlamente, je smutný koniec parlamentnej demokracie. Bez preháňania." Podľa Blahu už ani nepredstierame,... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková