Zábojník: Slovensko je jedna Sodoma Gomora, smeje sa z nás celý svet
26 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

“Mafii sa vždy darilo tam, kde bola bieda, príživníctvo a protekcionárstvo a túto loď treba otočiť veľmi rýchlo, lebo tam smerujeme,” hodnotí pre Parlamentné listy dianie na Slovensku bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Slovensko mu pripomína Sodomu Gomoru.


Bezpečnostný analytik hodnotí dianie na Slovensku v poslednom čase veľmi rozpačito. Čo sa týka stretnutia najvyšších predstaviteľov státu, ktoré zvolal premiér Heger nevidí v tom problém. Kto iný by už mal byť kompetentnejší riešiť problémy v štáte, ako predseda vlády.
Problémom je komunikácia navonok

No spôsob stretnutia, jeho prevedenie, odôvodnenie a komunikácia navonok smerom k médiám a k verejnosti podľa Zábojníka opäť potvrdzuje amaterizmus a neskúsenosť niektorých, ktorí to obhajovali a to takým spôsobom, že by to nestačilo ani škôlkárom. "Uráža to inteligenciu mnohých občanov," hovorí analytik.

"Podľa mňa to nebude trvať dlho a verejnosť sa dozvie, aký bol dôvod stretnutia. Nemyslím si, že by bol bývalý šéf NAKA Zurian ako osoba tak dôležitý. Skôr si myslím, že dôležitejšie sú jeho poznatky a informácie, ktorými disponuje nielen on, ale viacerí ľudia v jeho okolí," konštatuje Zábojník.

Rokovanie NRSR prerušili, Taraba navrhol, aby z väzby doviedli exšéfa SIS Pčolinského
Poslanci Národnej rady (NR) SR prerušili neverejné mimoriadne rokovanie súvisiace so stretnutím najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Čítať ďalej
26 | 05 | 2021

Niektorí budú prežívať ťažké obdobie

Podľa analytika je tých vážnych operatívnych poznatkov pravdepodobne toľko, že budú onedlho prežívať ťažké obdobie možno aj niektorí politici, ktorí nie sú ani v opozícii. Tá mozaika, že kto sa s kým stretával, kto mal koho zobrať z Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) do SIS a za akých podmienok sa postupne dopĺňa.

"Poviem to úprimne, sú to veľké chyby, ktoré sa ťažko vysvetľujú a hlavne po ďalších parlamentných voľbách. Nechcel by som hrať hlavnú úlohu v takomto nepodarenom filme," hovorí Zábojník.

Podľa neho je premiér Heger v neľahkej pozícii. Nemá mu kto poradiť, aby sa zorientoval v tom zložitom a aktuálne rozbitom bezpečnostnom prostredí, a preto je možné, že na niektoré chyby príde neskôr. No to už bude bezpredmetné.

Koalícia týmto svojím cirkusom potápa celé Slovensko, konštatuje exminister Draxler
Dunajský pivovar pred pár dňami zverejnil na svojom statuse fotografiu aj s koaličnými politikmi, ktorí sú na čiernej listine podniku, a tak v ňom nebudú obslúžení. Pobavilo to aj expolitika Juraja Draxlera, ktorý sa tomu, rovnako v statuse, trošku... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Mafii sa vždy darilo tam, kde bola bieda, príživníctvo a protekcionárstvo a túto loď treba otočiť veľmi rýchlo, lebo tam smerujeme," varuje Zábojník.
Slovensko sa otriasa v základoch

Podľa analytika sa v základoch otriasa celá krajina už dávno. Nie je jednoduché rozpliesť toto klbko zločinnosti a priniesť spravodlivosť do tohto pokriveného prostredia. Nie sú tu schopní ľudia do zodpovedných pozícii, ale sú tu ľudia schopní všetkého, a to je niečo v normálnom fungujúcom štáte neprijateľné. "Vtedy zlyhávajú základné funkcie a nástroje štátu a nastáva právny kolaps," hovorí Zábojník.

Odborná verejnosť si už podľa neho nekladie otázku, či sme svedkom rozkladu demokratického štátu a ovplyvňovania viacerých káuz alebo boja s organizovaným zločinom, ale kam to až došlo a ako sa to mohlo stať?

V strane Za ľudí vypukla vojna. Remišovej krídlo obviňuje Kolíkovú z porušenia stanov
Konflikt v strane Za ľudí sa ďalej vyostruje. „Časť strany, ktorá podporuje Máriu Kolíkovú, žiada zvolanie mimoriadneho snemu a odvolanie terajšej predsedníčky Veroniky Remišovej. Druhá časť strany, ktorá podporuje Remišovú, zasa robí všetko preto,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Petra Demková

Také vážne to ešte nebolo

"Deje sa tu jedna Sodoma Gomora," uvažuje Zábojník. Myslí si, že také vážne to na Slovensku ešte nebolo. Zábojníka dokonca vôbec  neprekvapilo, že sa prezidentka Čaputová toho zúčastnila. "Ona je však hlavou štátu a podľa toho by mala správne vyhodnocovať každú situáciu a zaujímať postoje. Je prezidentkou všetkých občanov," hovorí analytik.

"Záverom, smeje sa z nás celý svet. Poviem to obrazne. Včera sme sa chválili, ako chytáme zločincov a aký dobrý manažment riadi políciu (NAKA) a na druhý deň ich najvyššiemu predstaviteľovi vyrážame dvere, akoby to bol zločinec," uzatvoril bezpečnostný analytik.

Kurilovská sa pýta policajtov: "Načo bolo dobré vylamovať dvere u Zuriana?"
Na nič iné, iba ako demonštrácia sily! Policajné postupy pri vylamovaní dverí bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana sú viac ako pochybné. Podľa rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej to vyvoláva legitímnej otázky odbornej... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková