Ekvádor potvrdil objav korytnačky z druhu, ktorý považovali za vyhynutý
26 | 05 | 2021 I tasr

Genetické testy potvrdili, že korytnačka objavená v roku 2019 na ostrove Fernardina v súostroví Galapágy patrí k druhu Chelonoidis phantasticus, o ktorom sa predpokladalo, že vyhynul pred viac ako sto rokmi. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové oznámenie ekvádorských úradov.


"Predpokladalo sa, že vyhynula pred viac ako 100 rokmi. Opätovne sme potvrdili jej existenciu," napísal na Twitteri Gustavo Marique, ekvádorský minister životného prostredia. Pripomenul, že v roku 2019 objavili korytnačku z druhu Chelonoidis phantasticus.

Experti v oblasti genetiky na Yalovej univerzite v USA porovnali DNA tejto samice korytnačky objavenej v roku 2019 so vzorkou z roku 1906. Túto vzorku, ktorá sa nachádza v múzeu, získali ju počas expedície uskutočnenej akadémiou vied z amerického štátu Kalifornia.

Chelonoidis phantasticus z ostrova Fernandina je jedným z pätnástich druhov obrovských korytnačiek pochádzajúcich zo súostrovia Galapágy, pripomína AFP.

"Tento objav bez pochyby obnoví našu nádej na obnovenie tohto druhu s cieľom vyhnúť sa podobnému osudu, aký postihol Osamelého Georgea," povedal Danny Rueda, riaditeľ národného parku na Galapágach (Parque Nacional Galápagos - PNG).

Osamelý George (Lonesome George), ktorý uhynul v júni 2012 vo veku vyše 100 rokov bez potomkov, bol posledným známym jedincom druhu Chelonoidis abingdonii, ktorý žil na galapágskom ostrove Pinta.

Galapágy ležia 906 kilometrov západne od pevninského Ekvádoru. Sú na zozname Svetového dedičstva UNESCO ako územie so vzácnou flórou a faunou, ktorá inšpirovala Charlesa Darwina k vytvoreniu evolučnej teórie.

Čína rázne odmietla správu o chorých pracovníkoch laboratória vo Wuchane
Išlo predsa len o únik vírusu z laboratória? Túto teóriu podporujú najnovšie medializované správy. Peking to však ostro dementoval. Biely dom sa drží v úzadí, píše v najnovšom vydaní Der Spiegel. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová