Prefíkaný Lukašenkov ťah s bombou na palube lietadla. Takto dolapil agenta západu
24 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Na letisku v Bieloruskom Minsku včera zadržali Ramana Prataseviča. V Bielorusku je hľadanou osobou kvôli podozreniu z teroristickej činnosť so silnými väzbami na západ.


Liberálne médiá a liberálni politici od nedele šalejú. V Bielorusku sa totiž včera podaril husársky kúsok, keď zadržali dôležitú postavu, agenta západu, Ramana Prataseviča.
Agent Západu

Pratasevič je redaktorom podľa Bieloruska extrémistického kanálu Belamova na sociálnej sieti Telegram. V minulom roku ho založil Igor Losik, konzultant americkej štátnej mediálnej organizácie Slobodná Európa. Založil ju kongres USA, v minulosti financovala CIA.

Kanál Belamova bol minulý mesiac postavený mimo zákona. Súd ho vo východobieloruskom meste Gomel vyhlásil za „extrémistickú“ organizáciu. Jeho zakladateľ Losik bol zatknutý ešte minulé leto.

Samotný Pratasevič predtým pracoval priamo pre propagandistický informačný kanál financovaný Washingtonom, ktorý podporuje zahraničnopolitické ciele USA vo východnej a strednej Európe.

Minulý rok bol zamestnaný ako šéfredaktor populárneho poľského opozičného kanálu Nexta Live na Telegrame, ktorý vláda predtým vyhlásila tiež za extrémistický. Nexta sa zasadzovala za silnejšie protivládne kroky počas nepokojov a vyvolala kontroverziu v súvislosti so zdieľaním neoverených informácií, ktoré sa neskôr ukázali ako falošné.

Lukašenko: Uväznili sme skupinu napojenú na CIA. Chcela zavraždiť mňa a moje deti
18 | 04 | 2021 | editor01hd


Telegramový kanál Nexta vyzýval na účasť na protestoch a koordinoval akcie, ktoré sa začali po prezidentských voľbách v Bielorusku a trvali niekoľko mesiacov. Zjavne išlo o koordinovaný pokus o štátny prevrat, známy tiež ako farebná revolúcia či Majdan.

Žiadosť, aby Poľsko odovzdalo Prataseviča orgánom činným v trestnom konaní v Minsku spolu so zakladateľom Nexta Live Stepanom Putilom, neboli vypočuté.
Trest smrti je klamstvo

Bieloruské úrady Prataševiča v novembri zaradili na medzinárodný zoznam hľadaných osôb. Je obvinený z „organizácie masových nepokojov“ (podľa tohto článku mu hrozí až 15 rokov väzenia) a „organizácie skupinových akcií, ktoré hrubo narušujú verejný poriadok“ (až 3 roky väzenia).

Okrem iného bolo proti nemu a kolegovi začaté tiež trestné stíhanie za "úmyselné konanie smerujúce k podnecovaniu spoločenského nepriateľstva na základe profesijnej príslušnosti" (maximálny trest 12 rokov).

Takže žiadny trest smrti, ako sa rozšírilo v liberálnych, prozápadných médiách.

Cichanovská je obvinená z formovania a financovania extrémistickej skupiny v Bielorusku
Bielorusko začalo trestné konanie proti bývalej prezidentskej kandidátke Svetlane Cichanovskej a jej opozičnému hnutiu Koordinačná rada. Jej členovia sú obvinení z vytvorenia extrémistickej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Blesk z jasného neba

V nedeľu bieloruské ministerstvo vnútra prekvapivo oznámilo Pratasevičovo zatknutie. Opozičná predstaviteľka, ktorá je v Bielorusku stíhaná vo veci terorizmu a ukrýva sa v Litve, Svetlana Cichanovská označila tento krok za „operáciu únosu lietadla špeciálnymi službami zameranú na zadržanie aktivistu“.
Osudová chyba

Zadržanie bolo možné po tom, čo Pratasevič urobil osudovú chybu a nastúpil na let z Grécka do Litvy s preletom cez vzdušný priestor Bieloruska. Krátko pred opustením vzdušného priestoru krajiny sa lietadlo, ktoré prevádzkoval írsky Ryanair, obrátilo proti smeru otáčania a zmenilo cieľ na Minsk.

Úradníci medzinárodného letiska v Minsku uviedli, že posádka lietadla požiadala o núdzové pristátie po obdržaní tipu o možnej bombe na palube. "Doteraz sa informácie o výbušnine nepotvrdili."

Je zvláštne, že Pratasevič zvolil prelet priamo cez Bielorusko, čo sa mu stalo osudným. Mohol zvoliť inú trasu letu, čím by sa takejto situácii efektívne vyhol. Prečo to neurobil, je otázkou. Je však možné, že sa uňho prejavil pocit nedotknuteľnosti. V prípade agentov západu nejde o nič neobvyklé.

USA trvajú na tom, že Lukašenko musí prijať „dialóg“ s Cichanovskou
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko by mal začať rokovať s organizátormi masových pouličných protestov, ktoré otriasli národom po sporných prezidentských voľbách z minulého leta, vyhlásili americkí diplomati, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Marek Molnár