MIMORIADNA SPRÁVA: Žilinka zobral prokuratúre prípady Zuriana a Kaľavského (OPRAVA)
24 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Generálny prokurátor Žilinka informoval na sociálnej sieti o prevzatí dozoru nad prípadmi Zuriana a Kaľavského. Dozor pôvodne vykonávala špeciálna prokurátora, ktorej šéfuje Lipšic. Dozor vykonávala Krajská prokuratúra v Bratislave (oprava 24. 5. 2021 o 15:05 h).


Generálny prokurátor Maroš Žilinka prevzal dozor nad prípadmi bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana a príslušníka NAKA, šéfa operatívy v Bratislave, Jána Kaľavského. Kaľavský mal Vypovedať o tom, ako sa manipulujú výpovede kajúcnikov. Prípady dozorovala špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica. Prípady dozorovala Krajská prokuratúra v Bratislave (oprava 24. 5. 2021 o 15:05 h).
Chce vylúčiť pochybnosti

Generálny prokurátor Slovenskej republiky dňa 24. mája 2021 rozhodol, že z dôvodu vylúčenia akýchkoľvek pochybností o objektívnosti alebo účelovosti trestných konaní vedených proti obvinenému bývalému riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry Mgr. B. Z. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a obvinenému vedúcemu operatívneho oddelenia NAKA Mgr. J. K. pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa, bude ďalší výkon dozoru nad zákonnosťou v prípravnom konaní v oboch trestných veciach vykonávať priamo prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Zadržali príslušníka NAKA, ktorý má vypovedať, ako sa manipulujú výpovede kajúcnikov
Príslušník NAKA, ktorého zadržali v rovnakom čase, ako chceli aj jeho bývalého šéfa Branislava Zuriana, má vypovedať, ako orgány pripravujú kajúcnikov. Je kľúčovým svedkom aj obvineným. Informujú HN. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Preskúma zákonnosť

Prokurátor generálnej prokuratúry v rámci výkonu dozoru preskúma zákonnosť a odôvodnenosť vznesenia obvinenia oboch obvinených, ako aj zákonnosť, primeranosť a proporcionalitu postupu policajných orgánov pri domovej prehliadke vykonanej dňa 21. mája 2021 u obvineného Mgr. B. Z.
Ovplyvňovanie kajúcnikov sa preveruje

Prokuratúra Slovenskej republiky v súčinnosti s príslušnými orgánmi Policajného zboru sa zaoberá a preveruje všetky skutočnosti o možných podozreniach z ovplyvňovania vyšetrovaní závažnej trestnej činnosti a garantuje objektívnosť a zákonnosť ich objasnenia.

Vo veci koná prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Zurian: Boja sa pravdy. Začína sa tu kriviť právo a toto je výsledok!
Zadržaný bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Zuriana sa vyjadril k dnešnému zásahu policajnej inšpekcie. Vylomili mu dvere na popradskom byte. V rozhovore pre TV Markíza povedal, že sa boja pravdy a že sa začína kriviť právo. Zásah... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová