Nútené pristátie lietadla s novinárom na palube: "Je to bezprecedentný čin štátneho terorizmu"
23 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Lietadlo spoločnosti Ryanair letiace z Atén do Vilniusu núdzovo pristálo na letisku v Minsku po tom, čo piloti nahlásili bombovú hrozbu. Sprevádzala ho dokonca stíhačka MiG-29 bieloruských vzdušných síl. Lietadlo bezpečne pristálo no vo vnútri sa nijaká bomba nenašla. Pravdepodobne si ju vymyslel prezident Lukašenko, informuje agentúra TASS.



Po pristátí lietadla bolo oznámené, že medzi cestujúcimi bol aj bývalý šéfredaktor kanálu Nexta Telegram, ktorý je v Bielorusku uznávaný ako extrémista, Romat Protasevič. Muž bol zadržaný.


Lukašenko má čo vysvetľovať

Predsedovia Európskej komisie a Európskeho parlamentu Ursula von der Leyenová a David Sassoli a šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell odsúdili incident ako neprípustný.




Európska únia je znepokojená incidentom s pristátím letu spoločnosti Ryanair v Minsku a vyzýva bieloruské orgány, aby okamžite umožnili všetkým cestujúcim pokračovať v ceste, uviedol v nedeľu predseda Európskej rady Charles Michel.

"Som veľmi znepokojený správami o nútenom pristátí letu spoločnosti Ryanair v Minsku. Vyzývame bieloruské orgány, aby okamžite prepustili let a všetkých jeho cestujúcich. Vyšetrovanie incidentu zo strany ICAO bude nevyhnutné," uviedol na svojom twitterovom účte.

Škandál: Lukašenko donútil pristáť európske lietadlo plné ľudí! Dôvod je absolútne šokujúci
Tak toto tu ešte nebolo. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko spravil niečo, nad čím zostáva rozum stáť. Kvôli bieloruskému novinárovi na palube, ktorého chcel zadržať, nechal nahlásiť v lietadle bombu! Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Je absolútne neprijateľné nútiť spoločnosti Ryanair let z Atén do Vilniusu na pristátie v Minsku. Všetci cestujúci musia byť schopní okamžite pokračovať v ceste do Vilniusu a zabezpečiť ich bezpečnosť. Akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musí mať následky," uviedla von der Leyenová na Twitteri.

"Vládu Bieloruska považujeme za zodpovednú za bezpečnosť všetkých cestujúcich a lietadla. Všetci cestujúci musia byť schopní okamžite pokračovať v ceste," tweetoval Borrell.

"Dôsledné sledovanie správ o nútenom pristátí letu spoločnosti Ryanair v Minsku a údajnom zatknutí aktivistu a novinára Romana Protaseviča. Potrebujeme okamžité vysvetlenie a musí byť prepustený. Všetkých 171 cestujúcich a let musia byť bezodkladne prepustení," napísal Sassoli.

Prezident Zelenský obvinil vlastných: Za vraždou ruského novinára Šeremeta mohla stáť ukrajinská kontrarozviedka
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Poľsko vyzýva Európsku radu, aby uvalila sankcie na bieloruské orgány

Poľský premiér Mateusz Morawiecki odsúdil zadržanie Romana Protasevicha, spoluzakladateľa kanálu Nexta Telegram.




Poľský premiér Mateusz Morawiecki v nedeľu uviedol, že požiadal predsedu Európskej rady Charlesa Michela o rozšírenie programu pondelňajšieho summitu EÚ a preskúmanie možných sankcií voči bieloruským orgánom v prípade incidentu s letom spoločnosti Ryanair.

"Požiadal som Michela, aby rozšíril zajtrajšiu agendu EUCO a diskutoval o okamžitých sankciách proti režimu A. Lukašenka. Únos civilného lietadla je bezprecedentným činom štátneho terorizmu. Nemôže zostať nepotrestaný," napísal na svojom twitterovom účte.

Americkí vojaci dorazili do Čiech. Idú na cvičenie do Maďarska
600 amerických vojakov sa zúčastní presunu cez Českú republiku. So sebou budú mať 190 kusov vojenskej techniky. Rozdelení sú do troch konvojov. Prvý konvoj dorazil včera podvečer. Česká armáda v Rančířově pre nich vybudovala stanový tábor.... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová







Berlín požaduje od Minska vysvetlenie 











Deti s Covidom: Mutácie ohrozujú tých najmenších viac, ako sme mysleli
Popredný brazílsky epidemiológ Fatima Marinho našiel príznaky Covid-19 u detí, ktoré sú v príkrom rozpore so správou, ktorá sa počas pandémie rozšírila po celom svete. Tá hovorí, že sa nezdá, že by deti vírusom vážne trpeli. Marinho to vidí... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková











Toto Rusko a Čína asi nečakali! V USA bola vytvorená tajná armáda operujúca v šedej zóne
Špeciálne jednotky, špióni a hackeri - v poslednom desaťročí Pentagon na odpor predovšetkým Rusku a Číne vytvoril v mierovej dobe obrovskú tajnú armádu, ktorá má okolo 60 tisíc ľudí. Ako oznámil týždenník Newsweek, ktorý vykonal vlastné... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková