Prezident Zelenský obvinil vlastných: Za vraždou ruského novinára Šeremeta mohla stáť ukrajinská kontrarozviedka
23 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský pripustil, že na vražde novinára Pavla Šeremeta, zabitého v roku 2016, sa mohli podieľať príslušníci kontrarozviedky z bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU).




Šeremet, ktorý bol známy najmä vďaka svojim spisom o Bielorusku, zahynul v Kyjeve pri výbuchu automobilu, ktorý podľa ukrajinskej prokuratúry spôsobila bomba. V priebehu rokov predstavila SBU početné teórie o tom, kto stál za útokom - vrátane obviňovania Ruska - teraz sa však ukazuje, že vinníkmi mohli byť oni sami, píše portál RT.

"Existuje možnosť, že do zabitia mohli byť zapojení určití jednotlivci, ktorí boli počas prezidentovania Petra Porošenka napojení na kontrarozviedku," uviedol Zelenský.

V tom čase bol Šeremet verejným kritikom Porošenka, ako aj ruského prezidenta Vladimíra Putina a ich bieloruského partnera Alexandra Lukašenka.

The Telegraph: Britský minister obrany označil Rusko za najväčšiu hrozbu
Britský minister obrany Ben Wallace v rozhovore pre denník The Daily Telegraph povedal, že Rusko predstavuje pre Spojené kráľovstvo najväčšiu hrozbu a jeho ponorky pravidelne krúžia v okolí britského pobrežia. Informovali o tom v noci na nedeľu na... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | tasr


„Nezasahujem do činnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdu. Ale viem podrobne, čo sa stalo,“  pokračoval Zelenský.

V decembri 2019 boli pre podozrenie z vraždy Šeremeta zatknutí traja Ukrajinci. Podľa úradov vraždu objednal a zorganizoval Andrej Antonenko, známy vojenský veterán a hudobník. Dvoch ďalších obžalovaných Janu Dugarovú a Juliu Kuzmenkovú zadržali ako spolupáchateľov.

Toto Rusko a Čína asi nečakali! V USA bola vytvorená tajná armáda operujúca v šedej zóne
Špeciálne jednotky, špióni a hackeri - v poslednom desaťročí Pentagon na odpor predovšetkým Rusku a Číne vytvoril v mierovej dobe obrovskú tajnú armádu, ktorá má okolo 60 tisíc ľudí. Ako oznámil týždenník Newsweek, ktorý vykonal vlastné... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


V deň zatknutia poslanec Iľja Kiva, člen ukrajinského parlamentu za opozičnú platformu Strana za život, uviedol, že má nepotvrdené informácie o tom, že traja obžalovaní v prípade pracujú na voľnej nohe pre bezpečnostnú službu.

Šeremet, ktorý sa narodil v sovietskom Bielorusku, bol naturalizovaný Rus a veľkú časť svojej kariéry strávil prácou v televízii. Písal tiež pre ukrajinskú online publikáciu Ukrajinská Pravda.

Počas pandémie sa európski lídri chopili väčšej moci, horšie je to už s jej odovzdávaním
Stovky tisíc ľudí prišli kvôli Covid-19 o život v celej Európe a oveľa viac z nich po prekonaní choroby trpí dlhodobým zlým zdravotným stavom. Nie sú však jedinými obeťami pandémie, píše CNN.Rokom obmedzení boli tiež vážne narušené demokratické... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková